TZ: Mánes opraví Skanska

Mánes opraví Skanska / Nadace českého výtvarného umění / Praha / 29. 3. 2012 

MÁNES OPRAVÍ SKANSKA

28. března 2012 padlo konečné rozhodnutí správní rady NČVU o výběru nejvýhodnější nabídky na rekonstrukci budovy Mánes. Vítězem tendru se stala Skanska, a. s., jejíž nabídka byla v kombinaci všech hodnocených kritérií jednoznačně nejlepší. Pevná smluvní cena rekonstrukce činí 120 mil. Kčs termínem dokončení v červnu 2013.

Výběrového řízení se zúčastnilo celkem sedm firem, do „užšího finále” postoupily čtyři. Doporučení výběrové komise i rozhodnutí správní rady o vítězi bylo jednomyslné. Hodnocenými parametry vedle ceny, která měla největší váhu, byl též projekt organizace výstavby, termín dokončení a délka záruky. “Výsledek tendru je pro nás nadmíru příjemným překvapením. Výsledná cena je o 30 mil. Kč nižší oproti našemu projektovému rozpočtu a v této relaci se pohybovalo hned několik účastníků soutěže.

Rekonstrukce začíná prakticky ihned, termín dokončení v červnu příštího roku nám umožňuje dodržet slib otevření opraveného Mánesu zhruba na přelomu září a října 2013 – během léta se budou dokončovat interiéry, poběží zkušební provoz a příprava zahajovací výstavy,” dodává předseda správní rady NČVU Martin Pavala a upřesňuje: “Pro Nadaci je faktická cena ještě o necelých 10 mil. nižší, neboť částka zahrnuje též vybavení zázemí gastroprovozů, které financuje náš spoluinvestor – nájemce restaurace, společnost Mánes 1930. Vzhledem k tomu, že třetinu finančních prostředků máme, významně se tak snižuje výše nutného překlenovacího úvěru a věříme, že se jej podaří snížit ještě podstatně více z dalších sponzorských příspěvků, o nichž jednáme, z připravovaného projektu pro tzv. Norské fondy i z dalších aukcí výtvarných děl, které chystáme na základě úspěchu nedávné Benefice ... Pro Mánes.”