Top5týdne 16. 3. 2012

Hlavní událostí končícího týdne je páteční zpráva o konkurzu na místo ředitele Domu umění města Brna. Z dalších událostí jsme vybrali aukci a koncert na podporu rekonstrukce budovy Mánesa, ocenění knih UPM v soutěži Czech Grand Design, cenu Osobnos české fotografie 2011 a brněnský Týden výtvarné kultury.

1 / Koryčánek v čele Domu umění?

Brněnský deník v pátek 16. března informoval o záměru Magistrátu města Brna vypsat výběrové řízení na post ředitele Domu umění, který v současnosti zastává Rostislav Koryčánek (zde). Jedním z důvodů k vypsání konkurzu jsou výhrady kulturní komise k dramaturgii výstavní činnosti a nespokojenost s celkovou návštěvností. Jako reakce na tento text byla na FB vytvořena akce Jdeme na výstavu (zde) a děkan FaVU Milan Houser poslal magistrátu prohlášení, ve kterém zdůrazňuje Koryčánkův přínos pro brněnskou kulturu a vysoce kvalitní program Domu umění (zde). Rozhovor s Koryčánkem přinesl březnový Art+Antiques (zde).

2 / Rekonstrukce Mánesa

Po několikerých odkladech rekonstrukce budovy výstavní síně Mánes (více zde a zde) začíná být tato otázka opět aktuální. Nadace českého výtvarného umění, která Mánes spravuje (zde), ohlásila, že rekonstrukce bude zahájena po skončení veletrhu Art Prague, který se v Mánesu koná od 21. do 25. března (zde). V neděli 11. března se uskutečnila aukce děl ze sbírky NČVU ve prospěch rekonstrukce a sobotu 17. března v prostorách výstavní síně proběhne benefiční koncert, na kterém vystoupí Dan Bárta či Lenka Dusilová (zde).

.

3 / Jan Pohribný fotografem roku

Asociace profesionálních fotografů vyhlásila Osobností české fotografie za loňský rok Jana Pohribného (zde). Cenu za dlouhodobý přínos získal Jiří Hanke. Cena je podle organizátorů určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který zásadním způsobem přispěje ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí. Jan Pohribný byl navržen Jindřichem Štreitem a Alešem Kunešem především za knihu Kreativní světlo ve fotografii (zde).

 

4 / Czech Grand Design

Nejlepším grafickým designérem loňského roku byl vyhlášen Štěpán Malovec, a to za trojici knih a propagačních materiálů k loňským výstavám Uměleckoprůmyslového musea v Praze: Ladislav Sutnar: Americké Venuše, Glamour - Dámská móda 1950-2010 a Sheila Hicks: Jedno sto maličkostí. Nejvíce hlasů napříč všemi kategoriemi získali, a Grand Designéry roku 2011 se tak stali šperkaři Zdeněk Vacek a Daniel Pošta (zde).

.

.

5 / Týden výtvarné kultury v Brně

Od pondělí 13. do neděle 18. března v Brně proběhl třetí ročník Týdne výtvarné kultury (zde). Jedná se o jednu z největších akcí propagujících výtvarné umění, vedle pořádající Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty MU se jí účastní další vysoké školy a brněnské galerie a muzea. Součástí přehlídky je doprovodný program zahrnující nejrůznější typy pořadů od komentovaných prohlídek výstav přes studentské akce ve veřejném prostoru až po workshopy a přednášky, na jedné z nich byl prezentován i Artalk.cz.

.

! / Začal vycházet komiks Kustodka Květa

Komiks Kustodka Květa pro Artalk.cz připravují scénárista Tomáš Končinský (zde) a výtvarnice Františka Lachmanová (zde).