Japonská malířka, která miluje Ladu

28. 2. 2012Artalk Recenze

Ve středu 15. února proběhla v brněnské galerii Umakart vernisáž výstavy japonské výtvarnice Yumi Yahiro. Ta se ve své práci se zabývá zachycením vizuální podoby, jistého obrazu podobného fotografii, jenž kombinuje s reálnými pocity vycházejícími ze svých subjektivních prožitků při malování. Přestože teplota klesla hluboko pod bod mrazu, setkalo se na Lidické ulici před výkladním prostorem galerie několik desítek hostů. Spolu s vínem se podávala tradiční japonská polévka miso a saké.

Yumi Yahiro vystudovala Fakultu Umění a Designu v Asagaya v Tokyu. V této instituci absolvovali stáž i tři studenti Fakulty výtvarných umění VUT v Brně − mezi nimi Karin Písaříková, zakladatelka galerie Umakart. V té době zde Yumi pracovala jako asistentka v ateliéru malířství a práce českých studentů se jí natolik zalíbily, že se rozhodla do České republiky sama vycestovat. Díky smlouvě mezi školami tak mohla strávit zimní semestr 2011 v ateliéru Malba 1 akad. mal. Tomáše Lahody.

Během pobytu v Brně se Yahiro podařilo seznámit se s českou výtvarnou scénou, ze současných malířů si oblíbila Jana Mertu či Davida Hanvalda. Ti mají k její tvorbě − alespoň co lze usoudit podle obrazu Okno − poměrně blízko, podobně jako její další oblíbený (tentokráte německý) malíř Gerhard Richter, u něhož Yahiro obdivuje především pluralitu úrovní jeho děl. Pro mnohé však bude překvapením, že japonskou malířku v Čechách nejvíce oslovila díla Josefa Lady, jehož Zabíjačku má dokonce na pozadí notebooku. Yahiro měla sama možnost se s tradiční moravskou zabíjačkou seznámit a tvrdí, že byla fascinovaná, kolik různých pokrmů je možno z jednoho prasete zhotovit. Z těchto impulsů vytvořila vlastní obraz Zabíjačka, reflektující pocity a postřehy z prožité porážky zvířete.

V Umakartu se potom Yumi Yahiro prezentovala projektem OKNO. Jedná se o obraz okna, a jak podotýká kurátorka galerie Tereza Rullerová, je to poprvé, kdy Umakart vystavil ve svých prostorách malbu, a to navíc docela realistickou. Kromě toho galerie japonské malířce umožnila diagonální instalaci obrazu v prostoru, čímž se Yumi odpoutala od plochy stěny a doplnila tak obraz o třetí rozměr. Zároveň je díky tomu obraz lépe viditelný náhodným chodcům. Navíc samotné slovo „okno“ nemá pro Yumi tradiční význam. Vidí v něm anglická slova ok (ano), no (ne), což dodává dílu symbolický význam.

Hana Chybíková ve spolupráci s galerií Umakart Autorka je studentkou FF MU

______________________________________________________________

Yumi Yahiro: OKNO / Galerie Umakart / Brno / 16. 2.- 21. 2. 2012