TZ: Otevření Galerie Vernon - nové prostory / Lluís Lléo

Lluis Lleo / Miluces / Galerie Vernon / Praha / od 16. 2. 2012 

Lluís Lleó představuje svá díla v Galerii Vernon - MILUCES

Lluís Lleó (1961)

Španělsko/USA

Lluís Lleó pochází z rodiny malířů; jeho pradědeček Joan byl dekorativní malíř, který maloval stropy barcelonských domů, jeho dědeček Lluís byl akvarelista, který navrhoval plakáty a reklamy včetně několika propagandistických. Jeho otec Joan stále maluje a jeho práce leží na pomezí mezi abstrakcí a figurativním uměním.

Lluís Lleó se narodil v Barceloně, a ačkoli je potomkem umělců, nikdy nenavštěvoval uměleckou školu. Živě však vzpomíná na svého otce, který zde vyučoval. Jednou se spolu začali bavit na téma Lluísovy předpokládané kariéry umělce. Otec mu řekl: ‘Lluísi, jestli ve svém věku nevíš, jak malovat, nikdy se to už nenaučíš.’ Jeho otec býval vždy frustrovaný svými studenty. Lluís nastoupil do školy v osmnácti letech a o malování tehdy nevěděl vůbec nic. Nyní je Lluísovi 50 let a většinu svého života strávil v Barceloně. Od roku 1989 však žije a pracuje v New Yorku. “Mám pocit, že můj příchod do New Yorku byl opravdový začátek mé profesionální kariéry malíře,” prohlásil. Domnívá se, že takový pocit je mezi umělci, kteří jsou na počátku své kariéry, vcelku běžný. Nezáleží potom na tom, kolik kulturní energie může město vydat, stále tu je onen pocit nerovnosti: ne však tak důrazný, jako býval v 17. století v Římě, v 19. století v Paříži a nebo v 60. - 70. letech minulého století v New Yorku; ale stále znatelný každému umělci žijícímu v cizině. “Býval jsem špatný malíř. Pamatujete na Picassa, jak říkával, že pokud o vás matka tvrdí, že jste dobrý malíř, pak tomu tak jistě není? Tak ten případ jsem byl právě já.”

V obecné rovině jsou malby Lluíse Llea abstraktní, nevypadají přesně jako obrazy reálných věcí ve světě, zeď, postava, kámen, ale nevypadají ani jako věci nereálné. Malby jsou jemné a zároveň jedovaté na pohled, přitom stále konkrétní a silně hmotné.

(texty byly sepsány na základě eseje literárního kritika Roberta Hughse)

- - -

V pražských Holešovicích se zrodilo další místo, kde se mohou současní umělci prezentovat. Galerie Vernon o ploše téměř 200 metrů čtverečních je plná oken, a nabízí tak dokonalé světelné podmínky pro výstavu uměleckých děl. Galerie usiluje o to, aby se nejen čeští, ale také světoví umělci mohli veřejnosti představit a sdílet s ní svoje názory a postoje. V roce 2012 zde bude vystavovat hned několik současných autorů; realizovány budou také pracovní dílny a besedy s umělci. Prostor je otevřen veřejnosti od středy do soboty vždy od 13.00 do 18.30 hodin, vstup je zcela zdarma.

První výstava, kterou v roce 2012 galerie realizuje, představí dílo španělského umělce žijícího v New Yorku, Lluíse Llea. Autor, které českého publikum prozatím nemělo možnost důkladně poznat, patří mezi mezinárodně uznávané umělce. Vernisáž této výstavy, a zároveň zahájení provozu galerie pro rok 2012, proběhne ve čtvrtek 16. 2. v 19.00.

Výstavní prostor se nachází se v dolních Holešovicích, industriální čtvrti, která se za poslední roky výrazně proměnila. Z bývalého průmyslového komplexu se dnes stává moderní čtvrť plná kaváren, obchodů i galerií.

Galerie sídlí na adrese U Průhonu 22, ve čtvrtém patře budovy, která dříve sloužila jako sklad. Veřejnosti je otevřena od středy do soboty od 13.00 do 18.30 hodin, vstup je zcela zdarma.

O Vernon

Vernon založila v roce 2001 ředitelka Monika Burian Jourdan. Už od počátku měl Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné i klasické umění a představovat ho veřejnosti. Vizí je postavit světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat, přesto je něco spojuje.

Pod Vernon spadá několik dalších, vzájemně propojených, projektů:

Vernon Projekt - atypický výstavní prostor pro mladé umělce

Vernon Projekt je atypický výstavní prostor pro mladé umělce, který se nachází ve výloze bývalého obchodu na rohu ulice Janovského a Heřmanovy v Praze na Letné. Netradiční koncept výstavního prostoru umožňuje nahlédnout do galerie všem kolemjdoucím po celý den. V průběhu roku hostí Vernon Projekt šest až osm výstav českých i mezinárodních umělců. Aktuálně je zde vystaveno dílo italského umělce Franca Angeloniho.

Výstavy klasického umění a velkých mistrů

Vedle podpory mladých umělců a současného umění se Vernon věnuje pořádání větších výstav klasického umění a velkých mistrů. Cílem je představit českému publiku témata či autory, kteří dosud v ČR nevystavovali nebo tu nejsou ještě známí.

Realizované projekty: Výstava Amedea Modiglianiho v Obecním domě (9. 12. 2010 – 14. 3. 2011) představila díla tohoto mimořádného umělce v Česku zcela poprvé. Stejně tak tomu bylo i u první fotografické výstavy švýcarského módního fotografa Michela Comteho (18. 2. – 5. 4. 2011), kterou Vernon pořádal ve spolupráci s Leica Gallery Prague. Tento rok připravil Vernon ve spolupráci s Obecním domem velkou výstavu Tauromaquia: Tváří v tvář býku (9. 12. 2011 – 9. 4. 2012), která představuje díla Pabla Picassa, Franciska Goyi a Salvadora Dalího, která dává do kontextu s českými umělci Emilem Fillou a Karlem Čapkem. www.tauromachie.cz

Art for Public (festival současného umění TINA B.)

Art for Public je občanské sdružení, které chce, jak je patrné už z názvu, přinášet umění lidem. Snahou AFP je navázat otevřenou spolupráci a komunikaci mezi umělci, galeriemi a vůbec všemi profesionály, kteří v oblasti umění pracují, i mezi milovníky umění, a to po celém světě. Hlavní činností sdružení Art for Public je pořádání Festivalu současného umění TINA B., který je zaměřen především na prezentaci děl nových médií, light-artu, video-artu, performance a hostí každoročně až 100 umělců a kurátorů z celého světa. Jedná se o unikátní festival, na který přijíždění desítky umělců a novinářů ze všech koutů země. Letošní téma festivalu TINA B. je HAPPINESS.