TZ: Species periclitata

Species periclitata / Artpro Gallery / Praha / 2. 2. 2012 v 18h

SPECIES PERICLITATA

Ve výstavním projektu Ohrožený druh se představí:

Ve čtvrtek 2.2.2012 v 18 hod se v Artpro gallery v Praze 1 uskuteční vernisáž výstavy Species Periclitata (Ohrožený druh) na které se představí poslední tvorba Jaroslava Valečky, Markéty Urbanové, Jiřího Hauschky, Aleny Kupčíkové, Jaromíra 99 a Zuzany Beránkové.

Výstava je koncipována jako průřez tvorbou českých nejvýznamnějších stuckistů (Markéta Urbanová, Jaroslav Valečka, Jiří Hauschka, Jaromír 99) a kurátoři přizvali i Alenu Kupčíkovou, zastoupenou chlupatými akty a sochařku Zuzanu Beránkovou.

Výstavní projekt Species Periclitata je výjimečným setkáním různorodých osobností, dnes spíše ojedinělých. Originální východiska jednotlivých autorů spojuje jejich spřízněnost s klasickými médii, zejména malbou, přestože každý z nich opětovně vystupuje a hledá pro ně nové podoby. Zdánlivě ve vzájemném protikladu tak vůči nim stojí díla Aleny Kupčíkové, která ve svých chlupatých aktech jednoznačně prokazuje současnost tématu zpodobnění ženského těla. Vystavující autoři po delší odmlce opětovně potvrzují oprávněnost jednoho ze základních bodů stuckistického manifestu datovaného rokem 1999, které v českém překladu zní:

„Je povinností stuckistů prozkoumat svoje neurózy i nevinnost“.

Na výstavě se setkáme s extatickými krajinami Jaroslava Valečky, mystickými postavami Markéty Urbanové, barevnou hrou v krajině Jiřího Hauschky, akty vytvořenými z chlupů dívčího ohanbí Aleny Kupčíkové, komiksovými tvářemi Jaromíra 99 a monumentální parožím sochařky Zuzany Beránkové.

Kurátoři výstavy: Martina Veverková a Václav Hájek

Artpro gallery

Revoluční 20 / Praha 1

galerie@art-pro.czwww.artpro.czwww.valecka.eu