Hlasujte pro Osobnost roku 2011

Cena Osobnost roku se letos koná již podesáté. Hlavní cena bude udělena na základě hlasování desetičlenné poroty. Artalk.cz vedle toho udělí cenu čtenářů. Své hlasy posílejte na adresu redakce.                                          

Cena je oceněním nejvýznamnějších uměleckých počinů za uplynulý rok. Je určena pro žijící výtvarné umělce (nebo též dvojice či skupiny, pokud tvoří jeden tvůrčí subjekt; zároveň může být udělena také in memoriam v případě, že výtvarník zemřel v daném roce) a je udělována za výstavu, monografii, konkrétní dílo či realizaci. Členy poroty letošního ročníku jsou: Ondřej Chrobák, Magdaléna Juříková, Jiří Jůza, Marie Klimešová, Lenka Lindaurová, Václav Mílek, Jiří Ptáček, Hana Rousová, Petr Vaňous a Radek Wohlmuth.

Z širšího výběru zhruba čtyřiceti jmen navržených organizátory ceny a jednotlivými porotci byl na základě hlasování připraven seznam 18 finalistů (pro se musela vyslovit alespoň polovina poroty). Z nich pak každý porotce vybral svých deset favoritů a obodoval je. Prostý součet bodů pak rozhodl o vítězi a o pořadí na dalších místech. Výsledky hlasování poroty budou oznámeny ve středu 18. ledna, slavnostní ceremoniál s předáním ceny se uskuteční v únoru.

Čtenáři artalku mohou hlasovat, jak pro umělce vybrané porotci, tak přidávat své vlastní nominace. Každý účastník může hlasovat pro 5 jmen, mezi která rozdělí od 5 do 1 bodu. Vítězem čtenářské ankety se stane ten, kdo v konečném součtu získá nejvíce bodů. Své hlasy zasílejte na adresu info@artalk.cz do úterý 17. ledna.

 

Pavel Baňka - za výstavy v Domě umění města Brna (zde) a v Galerii Václava Špály (zde)

Federico Díaz - za projekt Outside itself na bienále v Benátkách (zde

Milena Dopitová - za výstavu v Moravské galerii v Brně (zde

Dalibor Chatrný - za výstavu v Muzeu moderního umění Olomouc (zde) 

Krištof Kintera - za pomník sebevrahů pod Nuselským mostem (zde

Eva Koťátková - za účast na bienále v Lyonu (zde), prezentaci na veletrhu Frieze v Londýně (zde) a výstavy v Domě umění v Českých Budějovicích (zde) a v Rakouském kulturním centru v Praze (zde)

Dominik Lang - za prezentace na bienále v Benátkách (zde a zde) a na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde

Jan Merta - za výstavu v Topičově salonu (zde) a monografii 

Michal Pěchouček - za výstavu v Galerii hlavního města Prahy (zde)  

Rafani - za instalaci na Brno Art Open (zde) a film 31 konců/31 začátků (zde)

Matěj Smetana - za výstavy v galerii SVIT (zde a zde) a v Galerii mladých (zde) a za objekt Hvězda na Brno Art Open (zde)

Tomáš Svoboda - za výstavu v Galerii hlavního města Prahy (zde)

Kateřina Šedá - za projekt Od nevidím do nevidím v Tate Modern (zde), účast v ceně Future Generation Art Award (zde) a projekt Líšeňský profil (zde)

Adriena Šimotová - za výstavu nových děl v Galerii Rudolfinum (zde)

Jakub Špaňhel - za výstavu v Galerii výtvarného umění v Ostravě (zde) a monografii

Mark Ther - za video Putující hvězdička prezentované na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde

Jiří Thýn - za výstavy v Galerii hlavního města Prahy (zde) a v G99 v Brně (zde) a za účast na výstavě Mutující médium v Galerii Rudolfinum (zde) a prezentaci na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde)

Petr Pastrňák - za výstavu v Galerii Václava Špály (zde)

 

_______________

Cena vznikla v roce 2002 a zprvu byla spojena s časopisem PARS vydávaným Galerií Klatovy/Klenová a Zámkem Týnec. Pořadí určovaly body, přidělované širokou obcí volitelů z řad historiků umění a výtvarných kritiků. Od roku 2010 cenu společně pořádají GAVU Cheb, časopis Art+Antiques a artalk.cz. Cena - v narážce na jednu z ikon moderního umění a zároveň na logo artalku - má od loňského roku podobu originálního výtvarného artefaktu na téma „černý čtverec“, který vytvoří držitel ceny z předchozího roku. Dosavadními držiteli jsou: 2010 / Josef Bolf; 2009 / Jan Merta; 2008 / Rafani; 2007 / Jiři Kovanda; 2006 / Pavel Brázda; 2005 / Jan Merta; 2004 / František Skála; 2003 / Kamera Skura; 2002 / Jiří Sopko. 

Fotografie z předání cenu Josefu Bolfovi (zde)