TZ: Plzeňská pěna / současná výtvarná scéna Plzně a okolí

24. 11. 2011Artalk Infoservis

Plzeňská pěna: současná výtvarná scéna Plzně a okolí / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín / 29. 11. 2011 - 26. 2. 2012

Plzeňská pěna - současná výtvarná scéna Plzně a okolí

Vernisáž: úterý 29. 11. 2011 v 17 hodin; výstava potrvá do 26. 2. 2012.

Výstava děl tří desítek umělců provádí prostřednictvím 50 exponátů základními okruhy současné výtvarné scény Plzně a okolí. Dává vyniknout specifikům jednotlivých autorů i uměleckých přístupů - od klasického pojetí sochy nebo obrazu až k používání nových médií a technologií v širokém názorovém rozpětí.

Název výstavy odkazuje nejen k tradičnímu spojení Plzeň – pivo, ale pěna zde představuje i něco efemérního, co obsahuje materiální substanci i nehmotnou esenci, jako je tomu právě v umění. Metaforicky může znamenat i společenskou smetánku, v našem případě uměleckou elitu v Plzni. Tedy to, co stojí nad přízemní (pivní) kulturou, ale zároveň je i její součástí, neboť umění zastoupených tvůrců nechce být odtrženo od života a pivo mnozí z nich (jako správní Češi a Plzeňané) doslova milují.

Kurátoři se při výběru umělců a děl neomezovali věkovými kategoriemi, základním hlediskem byla kvalita a originalita projevu, takže zde můžeme najít díla osmdesátníků i dvacátníků v zajímavé symbióze. Nejpočetnější kolekci představuje plzeňská kresba, která sestala zajímavým místním fenoménem - jistě také proto, že se v Plzni uskutečnila již desítka přehlídek Mezinárodního bienále kresby, z nichž si mnozí zde vystavující tvůrci odnesli ocenění. Grafiku zde pak skvěle reprezentují barevné linoryty a lepty.

Spolu s tradičně výrazným zastoupením linií figurativní malby a kresby (s prvky hyperrealismu, surrealismu a exprese) bude na výstavě k vidění i linie geometrická a konstruktivistická. Kromě obrazů, soch a fotografií představí Plzeňská pěna však také koncept, např. nonstop skupinovou malbu Evy Štýbrové, instalace Šárky Bláhovcové nebo video Heleny Sequens. Plzeňská scéna má své žijící klasiky, zde zastoupené např. kolážistou a básníkem Josefem Hrubým nebo originální sochařkou Miroslavou Novou, ale i mladé progresivní a provokativní umělce, jakým je např. Benedikt Tolar se svými objekty z karoserií aut a vydělaných zvířecích kůží. Přehled vystavujících umělců a další informace najdete na www.galeriezlin.cz.

Plzeňská pěna je dlouhodobým a otevřeným uměleckým projektem - po expozicích v domovské Plzni a představení zlínskému publiku bude mít další nejbližší pokračování v prestižní galerii Kordonhaus v německém Chamu, v Limoges ve Francii a expandovat po Evropě bude až do roku 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury.

Výstavu pořádají: Krajská galerie výtvarného umění a Galerie města Plzně

Kurátoři výstavy: Václav Malina a Jiří Valoch

Kontaktní osoba: Martin Fišr (e-mail: fisr@galeriezlin.cz)

Expozice: Dům umění (náměstí T. G. M. 2570, Zlín). Otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin, ve čtvrtek do 18 hodin. Každou první neděli v měsíci vstup zdarma.