TZ: Ondřej Oliva

Ondřej Oliva / Gourmet / Artpro Gallery / Praha / 1. - 25. 11. 2011 

Olivův gourmet v artpro gallery

Od 1. listopadu vystavuje v pražské artpro gallery své aktuální práce jeden z nejvýraznějších mladých sochařů Ondřej Oliva. Oliva absolvoval AVU v ateliéru Jaroslava Róny, a přestože jde o jeho první sólovou výstavu od absolutoria, nesou jeho objekty výrazný autorský rukopis. Výstava s názvem gourmet bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 3. listopadu v 18 hodin.

Ondřej Oliva na své první sólové výstavě představí sedm objektů, z nichž řadu bude moci veřejnost vidět úplně poprvé, těsně před instalací byly například dokončeny téměř třímetrové Vidličky, které vznikly podle modelu z roku 2010. Ty Ondřej Oliva hodlá do prostoru galerie zavěsit.

Ondřej Oliva dokončil v roce 2010 studium AVU v sochařském ateliéru Jaroslava Róny. Má za sebou už řadu skupinových výstavních projektů i realizací, zúčastnil se sochařských sympozií ve Španělsku a Turecku. Prací Ondřeje Olivy prostupuje několik principů jako opakování a zmnožování tvarů, využití klasických sochařských materiálů, především kovů, vedle plastu a světla. Na zobrazované předměty pohlíží Oliva se zvláštní kombinací vážné reflexe a ironického nadhledu, a tak se vedle sebe dostávají plastoví a svítící krevety a šneci z objektů Gourmet I a II s klasickými motivy kulturního kánonu, jako Zakázané ovoce, nebo citacemi z dějin umění na Gotiku a Baroku. Kurátorka Martina Veverková k jeho tvorbě říká: „Autorovy práce spojuje přepracování a nová překladatelnost symbolů hříšnosti a hedónismu do současného sochařského jazyka.“