TZ: Vojtěch Skácel

26. 10. 2011Artalk Infoservis

Vojtěch Skácel / LANDeSCAPE / Photogether Gallery / Zlín / 26. 10. - 18. 11. 2011 

Photogether Gallery, Zlín, tř. T. Bati 3705

Další hosté: Gabriel Humel a Oto Ivanovský

dernisáž: 18. 11. Ondřej Gášek (Alef): experimentální audiovizuální koncert

otevřeno úterý, středa, čtvrtek, 16-19h

 

Výstava LANDeSCAPE Vojtěcha Skácela navazuje na výstavu GREEN IS GOLD, U Pštrosa (music a art bar), Zlín, 2010. První představení aktivit Zeleného Ateliéru, tamtéž.

Skácelova tvorba výrazně pozvedává přístup k přírodním situacím v běhu našeho prostředí. LANDeSCAPE je pohled autora k dnešní svébytné kultuře města i venkova, v přeměnách civilizačních tiků. LeS. má více významů, které narůstají skrze stezku do města, divočinou do srdce. Významy se propojují v instalační míchanici prostoru podzemního „bunkru“. Photogethergallery touto výstavou představuje ryze nefotografickou prezentaci, s jejími nadzemními průsaky v procesu.

Photogether Gallery je nezávislou iniciativou, galerií. Od loňského podzimu organizuje výstavy Atelieru reklamní fotografie i jiných atelierů Fakulty multimediálních komunikací ve Zlíně. Mimo to vyvíjíme vlastní kurátorskou činnost nezávislou na akademickém prostředí, jako například výstavu Nová estetika nebo velkoformátovou site-specific instalaci Sladkovského stěna v Olomouci.

www.photogethergallery.blogspot.com

www.artmajeur.com/vojtechskacel

 

Rozhovor s Vojtěchem Skácelem v InZlin:

Zeleň nade vše.

Vojtěch Skácel, Gabriel Humel a Oto Ivanovský: LANDeSCAPE

Photogether Gallery 26.10. – 18. 11. 2011 Vernisáž 26.10. v 19:00

Tř. Tomáše Bati 3705, Zlínská poliklinika

Photogether Gallery je ve Zlíně tady a teď jediným prostorem pro umění bez kompromisů. To potvrdí i připravovaná výstava zlínského rodáka Vojtěcha Skácela. Ve Zlíně již několikrát představil svou tvorbu, která, zjednodušeně řečeno, řeší rozpor mezi městem a přírodou. Pod zlínskou poliklinikou, v bývalém bunkru, se od listopadu loňského roku něco děje. Tento prostor si od začátku našel své příznivce. Někteří tvrdí, že kdo nechodí do bunkru, nežije. Je to místo otevřené všemu, místo svobodné, místo pro metal i cimbálovku. Pořádáme koncerty, výstavy, překvapení. Konfrontujeme návštěvníky se situacemi, z jistoty děláme nejistotu. Nikomu ale nic nevnucujeme. Vlastně se tam nic neděje, nechoďte tam. Ale když nepřijdete, neuvidíte. Kouzlu bunkru propadl i Vojtěch Skácel a tak jsme se rozhodli uspořádat výstavu, která přímo navazuje na jeho loňskou přehlídku u Pštrosa nazvanou Green is Gold. Zde je rozhovor.

Vojto, studoval jsi v Ostravě a Brně, ale pravidelně jsi se do Zlína vracel a byl zde aktivní. Můžeš připomenout, co máš za sebou?

Zpočátku to byly dost spontánní aktivity kolem hospody U modrého stromu a klubu U Tetoura. V roce 2005 jsem si vyběhal komplikované povolení a na mostě v Gahurově ulici instaloval sochu Ohlédnutí. Po roce, kdy povolení vypršelo jsem ji nabídl městu, ale to neprojevilo zájem. V roce 2010 jsem vystavoval v Městském divadle. To ale byla ve výsledku rozporuplná zkušenost, setkal jsem se zde s cenzurou. Některá díla byla během výstavy svévolně sundávaná ze zdí. A pak to byla výstava U Pštrosa, kde jsem mohl svobodně zareagovat na prostor a představit aktivity, které shrnuji pod pojmem Green studio.

Můžeš vysvětlit, proč se tolik zaměřuješ na přírodu a Zelené téma?

Narodil jsem se v Gottwaldově, ale barvy poznával na vesnici. Příroda je pro mne ničím neohraničený neexistující ateliér. Větve a dřevo jsou můj materiál. Prales je umělecké dílo. Sázím stromy, dělám performance. Skrze dokumentaci, která zachycuje nepředvídatelnost akcí, přenáším tyto činnosti do světa umění. Kultura je příroda. Kultura je pohled. Dnes se nebere ohled na něco, co přetrvalo věky, krajina se vymazává. Moje východiska nejsou politická, ale aktivismus může alespoň vyvolat důležitou diskuzi.

Jak rozumět anglickým názvům tvých výstav a jak hodláš přenést své přírodní artefakty do studeného betonového bunkru?

Ta angličtina je ironie. Amerikanismy vyhlazují naši vlastní kulturu. LANDeSCAPE má více významů. Jednak právě vymazávání krajiny a potom útěk do krajiny, vysvobození se. Green is Gold je hříčka s barvami, ale já to po vzoru Sůl nad zlato překládám jako Zeleň nade vše. Co se Photogether Gallery týče, ten prostor je potřeba si navnímat, načerpat. Je to podzemí, takže to není zas tak vzdálené mojí tématice. Výstava vznikne na místě – to jak bude působit, těžko předvídat. Je to Bunkr na správném místě. LANDeSCAPE bude Bunkr na čisto, totální špína. Tak přijďte, záleží totiž i na Vás a kultuře, kterou rozvíjíte.

rozhovor vedl Ondřej Hruška