TZ: Výzva Jiné vize 2011

Výzva / Jiné vize 2011 / Olomouc / do 20. 10. 2011

Přehlídka animovaného filmu vyzývá k přihlašování filmů do soutěže

Jiné vize 2011

Soutěž Jiné vize je kurátorským výběrem audiovizuálních děl. Klade si za cíl zpřístupnit a ocenit díla profesionálů i amatérů, která neotřelým způsobem prostupují výtvarnou i filmovou scénou. Dramaturgie Jiných vizí vyhledává vizuálně i narativně originální projekty na pomezí výtvarného umění, videoartu a animace. Soutěž je realizována v rámci Přehlídky animovaného filmu, která však pracuje s kategorií animace v daleko širším interpretačním rámci, než je obvyklé. Akceptována je jakákoliv klasická animace, práce s manipulovaným obrazem, textem, sekvencemi hraného filmu nebo záznamem performance apod. Očekávána je tedy práce s pohyblivým obrazem filmu a videa v nejširším možném uchopení. Vybraných deset děl bude poté promítnuto a instalováno během trvání festivalu v prostorech Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci. Všechna vybraná díla budou rovněž prezentována v doprovodném katalogu.

Celek deseti soutěžních filmů a videí každoročně závisí na kurátorském výběru vyzvaných teoretiků či umělců českého výtvarného a filmového prostředí, přičemž kurátor se mění každým rokem, stejně jako tříčlenná mezinárodní porota.

Díla musí být vyústěním nezávislého, nekomerčního přístupu k tvorbě (nejedná se o soutěž na výběr reklam, znělek a komerčních zakázek). Podmínkou je, že všechny snímky musí vzniknout nebo být produkovány v rámci České republiky, musí být vhodné k projekci v kinosále a v galerijním prostoru. Díla nesmí být starší více než 18 měsíců zpětně od data uzavření výběru, tj. od 20. října 2011.

Vyhlášena bude Hlavní cena a Cena diváků.

Kurátorem letošního ročníku je Pavel Ryška, vizuální umělec a historik animace.

Díla na CD či DVD zasílejte do 20. října 2011 na adresu:

PAF Jiné vize 2011

Pastiche Filmz, o.s.

Sokolská 25

779 00 Olomouc

Filmy je možné rovněž poslat v elektronické podobě na níže uvedený e-mail, či formou odkazu na jejich prvotní zhlédnutí přes internet.

S dalšími dotazy se obracejte e-mailem na iris@pifpaf.cz

Irena Lehkoživová

dramaturg soutěže Jiné vize