TZ: Časem do zdi

Časem do zdi / Jan Spěváček, Dan Trantina, Petr Kožíšek / Galerie Dolní brána / Prachatice / 16. 9. - 28. 10. 2011

16.9. – 29.10. 2011

Vernisáž 15.9. v 17h

galerie Dolní brána Prachatice

otevřeno:

1.6.-30.9.

út-pá 10-12.30 13-17h

so-ne 9-12 12.30-15h

1.10.-31.5.

út-pá 10-12.30 13-17h

so- 9-12h

Prachatická galerie Dolní Brána zve na tematickou portrétní výstavu tří malířů. Petr Kožíšek, Jan Spěváček a Dan Trantina představí tři osobité přístupy k tomuto staletími prověřenému a zároveň svébytně pokračujícímu respektovanému žánru. Jak se mohou výchozí důvody pro portrét různit a jak se malíři vypořádávají s touto problematikou v aktuálních souvislostech a přístupech, se můžete přesvědčit na vlastní oči.

Petr Kožíšek *1972 v Karlových Varech

Kožíšek se věnuje především portrétní malbě deníkového či rodinného, až rituálního charakteru. Ve svých záznamech přepisuje statickou fotografii několika účastníků nostalgického záběru s osobním rozměrem. Přesto, že v obrazech ponechává jistou strohou dokumentárnost, zároveň jim propůjčuje osobní rozechvělou dekorativní linku pro Kožíška typického litého emailu. Práce s emailem dodává malbě charakteristický punc již proběhlé minulosti a chladného odcizení citově nezainteresovaného diváka. Tím podtrhuje křehkost motivu a jeho diváckého kontextu. Zajímavým prvkem je podružný rostlinný motiv v pozadí za portréty (opět symbol křehkosti a efemérnosti), který je jakýmsi nosným konceptem celého cyklu Svědků.

Jan Spěváček *1973 v Proboštově

Zatímco u ostatních dvou autorů je portrétní,figurální malba (s různými současnými posuny) těžištěm jejich tvorby, Spěváček ji staví spíše na druhou kolej, vedle krajinomalby vodních scenérií. Portrét je pro něj výzvou vypořádat se s řemeslnou a technickou bravurou starých mistrů a udržet si vlastní „kondici“. Podnětem k portrétu se mu stává většinou fotografie, momentka, zachycující světelně zajímavý okamžik, či kompoziční stavebnost, hodnou malířského zájmu. Nejedná se však o mechanické kopírování fotografie, autor nadsazuje světelný potenciál, což mu umožňuje rozehrát impresi okamžiku a stavebnost tváří do koncentrované malířské zkratky. V galerii představí mimo jiné portrétní sérii „Kuřák tabáku“, v níž reflektuje aktuální drogovou problematiku napříč sociálními vrstvami, navazující na malířské téma 20.století (Pijáci, Kuřáci, Hráči karet).

Dan Trantina *1965 v Přerově

Trantina je naturální, bohémský malíř expresivního životního stylu a rytmu. Až znakovou gestickou malbou zachycuje vše, co mu přijde na oko, aniž by něco priorizoval či tabuizoval. Tento přístup se m.j. přiznává k „Načeradského škole“ v ateliéru monumentální malby na AVU. Jeho převažujícím zájmem je figurace, ať už se jedná o osobní záznamy nebo v současnosti frekventované pop-artové motivy (Marilyn) kolážovitě kladené na vervně rozmalovaná pozadí chaotických záznamů. Svá plátna atakuje divokými pastózními nánosy širokých štětek, gesty stékání, neustálého přemalovávání a přezkoumávání, destruování plátna, vlepování koláží i asambláží. Přiznává se jak k německé malířské škole, tak si nonšalantně vypůjčuje prvky a přístupy pop artu a hravost dadaismu.

Eva Spěváčková