TZ: Jan a Eva Spěváčkovi

Jan a Eva Spěváčkovi / Necákej a nebublej! / Galerie DaV art / Praha / 7. 9. - 6. 10. 2011

NECÁKEJ A NEBUBLEJ!

JAN SPĚVÁČEK A EVA SPĚVÁČKOVÁ

DaV Galerie, Pštrossova 31, Praha 1

7.9.– 6.10. 2011

Vernisáž: 6.9. 2011 v 18 hodin

Bublání, cákání, víření, vzdušný nebo vodní rej – tak by se dalo ve stručnosti shrnout to, co má společného dvojice výtvarníků Jan Spěváček a Eva Spěváčková. Mimo to, že jsou manželskou dvojicí, mimo to, že jde o invenční a řemeslně zdatné malíře, mimo to, že jsou oba absolventy brněnské FaVU. Oba autoři v nově otevřené galerii prezentují práce, na jejichž koncepci pracují už řadu měsíců. V případě Jana Spěváčka (1973), člena české stuckistické skupiny, jde o malby z cyklu „Biotopy“, kterými na sebe upozornil už v zimě v pražské Galerii 21. století, v případě Evy Spěváčkové (1980) o malby z cyklu „Z pěny zrozená“, který prezentovala už v lounské Galerii XXL a v prachatické galerii Dolní brána. Neznamená to však, že by šlo o práce recyklované, naopak. Koncepty se oběma autorům rozvíjejí pod rukama, a rostou do nových, tematicky obměněných maleb.

V případě Jana Spěváčka se zvrásněné vodní hladiny proměňují ve variacích cákanců, kruhových narušení hladiny, oživené elementy zvířat a hmyzu, spjatých s tímto prostředím. Také v barevnosti, která reflektuje ať už zobrazovanou denní dobu, nebo autorovy experimenty s barevným působením či výrazem štětcové techniky. V případě Evy Spěváčkové se prostor proměňuje nejen v koloristickém pojednání, ale především v předmětech, které nechává prostorem levitovat. Nejprve to byly exotické polštáře, poté pilulky a bonbóny, nyní se vzduchem (prostoupeným pěnou) míhají plastové panenky, symbol dneška, věc, která vypovídá o naší „plastové“ době, o současné estetické normě a konzumní společnosti. V postmoderním duchu pak malířka v pozadí cituje J. G. Dokoupila, když jeden z obrazových plánů pojednává jako bublající hmotu tvořenou akrylem smíchaným se saponátem (viz. dílo s názvem Venuše Dokoupilová). Panenky tak povstávají z růžové pěny a bublin jako jakési nevinné, dětské Venuše.

V DV Galerii (která se v budoucnu zaměří na monografické výstavy předních českých umělců) se tak nyní až do konce září představuje v komorní prezentaci dvojice, která má divákům (a především milovníkům klasického média malby) mnoho co nabídnout.