TZ: The Waste Land

The Waste Land / Rashid Johnson, Zbigniew Libera, Jan Nálevka, Jiří Thýn, Sue Tompkins / tranzitdisplay / Praha / 2. 9. - 16. 10. 2011 

tranzitdisplay Vás srdečně zve

na vernisáž výstavy

THE WASTE LAND

1.9. 18.00 vernisáž, od 19.00 performance Sue Tompkins: A Bee crawling around in the flower dome

11.10. 19:00 čtení Jiří Valoch

Umělci:

Rashid Johnson

Zbigniew Libera

Jan Nálevka

Jiří Thýn

Sue Tompkins

kurátorka: Lenka Vítková

Výstava The Waste Land představuje několik případů textu v umění. Název cituje název básnické skladby Thomase Stearnse Eliota. Eliotův fragmentální text se silným dramatickým potenciálem zobrazuje hledání ztracené celistvosti, jíž je na úrovni textu paradoxně dosaženo, když zaznívá fragment po fragmentu. Pět autorů zachází s performancí, videem, fotografií, minimalismem, magií a postkonceptuálním myšlením. Textová složka je nesamozřejmá, o to silnější. Text otevírá trhliny ve skutečnosti, obrací smysl, ačkoli není podvratný. Pokud tedy přesné vyjádření slovy není podvratné vždy.

Performance Sue Tompkins: A Bee crawling around in the flower dome

Písemné podklady pro performance Sue Tompkins tvoří pečlivě editovaný soubor textů napsaný na mnoha jednotlivých listech, a dalo by se i říci, že Tompkins při svých performancích čte a zpívá, co předtím napsala. Je to ale mnohem více. Pracuje s intonací a s časem, s rytmem a opakováním, háže přes mikrofon zvuky a slova a odděluje je od sebe navzájem i od sebe samé, když se během čtení vzdaluje od svých desek v opakující se choreografii. Jako by se snažila setřást pozornost a všechno, co bylo řečeno předtím, místo toho ale během očekávání slov a jejich vyřčení zesiluje napjaté spojení mezi sebou a diváky a nechává doznívající slova hlouběji se usadit v jejich uších.

Výstava potrvá do 16.10.2011