TZ: Jana Kulhánková a Jiří Schlosser

Jana Kulhánková a Jiří Schlosser / V kruhu / Galerie AMB, Sbor kněze Ambrože / Hradec Králové / 1. 8. - 

V KRUHU

Srpnová výstava v Galerii AMB – Sboru kněze Ambrože nazvaná „V kruhu“ představuje práce studentů brněnské FAVU Jiřího Schlossera a Jany Kulhánkové. Jiří Schlosser vystavuje disky. Pracuje tak s rovinou a materiálem. Nechává disky dříkem vzhůru, obrací smysl celého tvaru. Když je disk postaven na dříku, sám se nakloní tam, kde hmota převažuje. Reaguje tak na architekturu, rozčlenění prostoru a oken. Kopíruje rytmizaci a disky nechává na zemi opsat kruh. Opakuje tím prvek v architektuře již začleněný.

Jana Kulhánková je studentkou Ateliéru sochařství u prof. Michala Gabriela v Brně. Svojí tvůrčí činnost zaměřuje převážně na figuralistické pojetí. Formu sochy řeší velice tělesně a intimně. Jejím výstupním materiálem je převážně acrystal (bílá akrylátová pryskyřice), který je vizuálně podobný mramoru. V její práci však můžeme nalézt také práce s převody materiálů. Na této výstavě předvádí zcela jinou polohu. Tím jsou lepené segmenty obsahující malé množství jogurtu. Tyto segmenty pojí a tvoří kompozičně jednotné celky, autorkou nazývané rozety. Záměrem je i jistá přeměna. Jogurt se postupně stává jen jakýmsi pozůstatkem.

Galerie AMB - Sbor kněze Ambrože, Ambrožova 729/1 Hradec Králové. Vernisáž výstavy 1. srpna 2011 v 17:30 hodin, úvodní slovo Štěpán Málek, hudební program Lukáš Pelc.