TZ: Rudolf Steiner

Rudolf Steiner a současné umění / Centrum současného umění DOX / Praha / 16. 6. - 12. 9. 2011

Rudolf Steiner - Die Alchemie des Alltags (Rudolf Steiner – Alchymie všedního dne) / Muzeum užitého umění MAK / Vídeň / 22. 6. - 25. 9. 2011

Centrum současného umění DOX v Praze a Muzeum užitého a současného umění MAK ve Vídni představují dílo rakouského filozofa Rudolfa Steinera a jeho vliv na současné umění. Zatímco vídeňský MAK nabídne dosud nejobsáhlejší retrospektivu tohoto významného myslitele 20. století, pražské centrum DOX přiblíží Steinerovu filozofii prostřednictvím tvorby současných evropských umělců.

Dílo Rudolfa Steinera, rakouského filosofa, literárního kritika, pedagoga, zakladatele anthroposofie, waldorfského školství, biodynamického zemědělství i nové umělecké formy – eurytmie, v minulosti inspirovaly významné umělecké osobnosti, jako byl Vasilij Kandinsky či Piet Mondrian. Steinerova filozofie se je reflektována i v umělecké tvorbě řady současných umělců, které aktuálně představuje výstava „Rudolf Steiner a současné umění“ v centru DOX. V rámci projektu vystavují své sochy, malby, objekty, video projekce a instalace umělci, kteří dosud rozvíjeli své vlastní projekty nezávisle na anthroposofickém kontextu. Patří k nim například Joseph Beuys, Jan Albers či Mario Merz. Výstava, jejíž koncept připravilo Kunstmuseum Wolfsburg ve spolupráci s Kunstmuseem Stuttgart, není přehlídkou uměleckých důsledků Steinerova vlivu, ale spíše nabízí nový interpretační rámec Steinerových myšlenek a vizí. Domácí kontext je reflektován zařazením tvorby předního českého umělce Karla Malicha a dále doplňkovou expozicí s názvem „Myslet bez konce: Rudolf Steiner inspirací“, která se soustředí na recepci Steinerova díla v Čechách.

Vídeňské Muzeum užitého a současného umění MAK připravilo u příležitosti 150 výročí narození Rudolfa Steinera výstavu „Rudolf Steiner - Die Alchemie des Alltags“ („Rudolf Steiner – Alchymie všedního dne“). Výstava koncipovaná muzeem Vitra Design Museum ve spolupráci s Kunstmuseem Wolfsburg a Kunstmuseem Stuttgart mapuje Steinerovu rozmanitou činnost prostřednictvím archivních dokumentů, původního nábytku, originálních kreseb a plánů, plakátů či architektonických modelů. Vystaveno je celkem 200 exponátů, mimo jiné také Steinerova korespondence s Elsou Lasker-Schüllerovou, Franzem Kafkou, Pietem Mondrianem nebo Richardem Neutraem. Vrcholem výstavy je monumentální model, tzv. Goetheanum, jakož i dvě polygonální barevné komory navržené Steinerem v roce 1913 a rekonstruované speciálně pro tuto výstavu. Návštěvníci mají možnost do těchto komor vstoupit. Podle slov stávající vedoucí MAKu Martiny Kandeler-Fritschové výstava umožňuje nezaujatý pohled na Steinerovu všestrannou tvorbu a ukazuje jeho impulzy pro současné umění, architekturu a design. Výstava představuje i práce 13 dalších umělců, architektů a designerů jako je Olafur Eliasson, Herzog & de Meuron, Konstantin Grcic, Jerszy Seymour a další.

Výstavy v pražském centru DOX a Muzeu užitého a současného umění MAK ve Vídni probíhají současně a nabízí jedinečnou příležitost seznámit se detailně s osobností a dílem Rudolfa Steinera a jeho vlivem na současnou uměleckou tvorbu. Rudolf Steiner je považován za jednoho z nejvlivnějších a zároveň nejkontroverznějšíchmyslitelů 20. století. Jako filosof, architekt, sociolog, humanista a zakladatel antroposofie, duchovní vědy, která se snaží spojovat poznatky moderní vědy s otázkami duchovního světa, svou činností zasáhl do celé řady oborů od filosofie, přes pedagogiku až po medicínu. Mezi jeho nejznámější počiny patří založení sítě waldorfských škol. V letech 1879 – 1890 Steiner žil a působil ve Vídni, v rámci své přednáškové činnosti pak pobýval v rozmezí let 1906 – 1924 několikrát i v Praze, kde se setkal mimo jiné i s Albertem Einsteinem, Maxem Brodem a Franzem Kafkou.

„Rudolf Steiner a současné umění“

(16. června – 12. září 2011)

Centrum současného umění DOX

Poupětova 1, 170 00, Praha 7

Po 10–18, Út zavřeno, St–Pá 11–19, So–Ne 10–18

www.dox.cz

Doprovodný program:

V rámci výstavy pořádá Centrum současného umění DOX široké spektrum atraktivních doprovodných a vzdělávacích programů. Mimo jiné proběhne panelová diskuze na téma „Duchovní tradice v současném umění“, hudebně-taneční site-specific skupiny ME-SA, beseda na téma „Alois Hába: steinerovské inspirace“ či komentované prohlídky „steinerovskou“ Prahou s anthroposofem Tomášem Boňkem. Cyklus uzavře 4. září 2011 celodenní konference diskutující odkaz a témata spojená s osobností a filozofií Rudolfa Steinera. Více na www.dox.cz

„Rudolf Steiner - Die Alchemie des Alltags“ („Rudolf Steiner – Alchymie všedního dne“)

(22. června - 25. září 2011)

MAK

Stubenring 5, Vídeň 1

St - Ne 10-18, Út (MAK NITE) 10- 24, Po zavřeno

www.mak.at