TZ: Karel Konopka

Karel Konopka / POST REST / Walk Thru Gallery / Hradec Králové / vernisáž 23.3. 2011 v 18h

Karel Konopka je dlouholetým studentem Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem, a jeho hostování v Galerii v Podchodu je pro nás prvním kontaktem se severočeským okruhem a tamní líhní talentů, jejíž prestiž a význam rok od roku spolehlivě roste. Karel Konopka je neustále studentem ateliéru „Přírodní materiály“, avšak v jeho práci bychom romantickou inspiraci přírodou hledali marně. Namísto přírodních materiálů se autor přehrabuje v civilizačním smetišti a vybírá z něj „poklady“ co možná nejpokleslejší. Tyto „poklady“ jsou mu následovně podklady i samotným materiálem pro jeho práci, která se pohybuje někde v rozmezí mezi užitým designem a volnou tvorbou. Anebo přesněji. Jeho práce je užitým designem, avšak sžíravou ironií podvratně rozvraceným.

V sérii POST REST (mnohovýznamová i bezvýznamná překroucenina slova „poster“- plakát), jejíž fragment představuje v Hradci Králové, je typickou ukázkou jeho přístupu k umění. Z oblasti užitého designu vybírá nejlacinější a nejodpudivější formu plakátu, pracně ji přemalovává na plátno a zaplňuje někdy texty politicky závažnými, texty filozofujícími, snad jen proto, aby vše vzápětí shodil konstatováním banality či nabídnutím slevy, jež je původnímu plakátu nejvlastnější.

Karel Konopka – narozen 18.9.1982 v Jablonci nad Nisou; studium: 2002 – dosud - Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, FUD; 2005 - stáž na Akademii Sztuk pięnknych v Krakowie, katedra grafiky; od roku 2008 zaměstnanec Národního Památkového ústavu v Ústí nad Labem - kurátor sbírek v SLA Zubrnice; člen výtvarného sdružení Kotec - www.kotec-art.cz