TZ: Daniel Libeskind

Daniel Libeskind: Architektura je řeč / GVUO / Ostrava / 17. 9. – 28. 11. 2010

Výstava předního světového architekta Daniela Libeskinda bude ve čtvrtek 16. září 2010 v 17 hodin zahájena v ostravském Domě umění. Výstava představí 20 Libeskindových realizovaných i nerealizovaných staveb. Expozice vznikala za spolupráce Studia Daniel Libeskind. V Ostravě bude mít svou světovou premiéru. Výstava potrvá do 28. listopadu.

„Považuji za čest, že můžeme Libeskindovu tvorbu představit v Domě umění. Doufám, že se nám podaří zrealizovat i jeho návštěvu Ostravy, která by se stala výrazným milníkem v historii města,“ sdělil Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Stavby Daniela Libeskinda se nalézají na celém světě. Jeho projekty se věnují významným kulturním i komerčním institucím, muzeím, koncertním síním, stejně jako konferenčním centrům, univerzitám, obytným komplexům, hotelům a dokonce i návrhům individuální výstavby. Libeskind navrhuje také scény pro operní představení a vede ateliér designu užitkových předmětů.

Po vítězství v soutěži o projekt World Trade Center v únoru 2003 byl Libeskind jmenován hlavním architektem nové zástavby. V centru prostoru má vyrůst Věž svobody. Věž o výšce 1776 stop (datum vyhlášení Deklarace nezávislosti Spojených států) navrhla firma Skidmore, Owings & Merrill. Na naše míry bude věž s přímým výhledem na Sochu Svobody vysoká přibližně 541 metrů. Ostatní stavby navrhnul sám Libeskind. Komplex Memory Foundations, jehož součástí se také stane muzeum a památník obětem útoku z 11. září, by měl být dokončen v roce 2013. Než začal Libeskind připravovat architektonickou studii, šel si místo prohlédnout. „Toto jsem uslyšel, ucítil a spatřil,“ řekl umělec o své koncepci.

Po skončení výstavy v Domě umění expozice poputuje do Muzea architektury ve Vratislavi, kde bude k vidění od března do června příštího roku.