Pytel plný soch

Před budovou Nejvyššího správního soudu na Moravském náměstí v Brně byla instalována socha Spravedlnosti od sochaře Maria Kotrby. Stylizovaná figura představující spravedlnost je součástí projektu Sochy pro Brno, který v roce 2006 schválili brněnští zastupitelé. Jeho cílem je rozmístit v průběhu deseti let v historickém centru Brna deset soch.

Jako první součást projektu byla realizována socha Wolfganga Amadea Mozarta, jež byla umístěna před divadlo Reduta na Zelném trhu v květnu roku 2008. Její autor Kurt Gebauer na něm zobrazil skladatele jako rozverného andílka balancujícího na malé klaviatuře. (Fotografie soutěžních návrhů na Mozartův pomník zde). Potom následovala delší pauza, avšak v září jakoby se na brněnské radnici s odhalováním soch roztrhl pytel. Kromě zmíněného Kotrbova díla byly na Malinovského náměstí instalovány „žárovky“ od Tomáše Medka – socha připomínající jejich vynálezce Thomase Alvu Edisona a 18. září má být na náměstí Svobody odhalen šestimetrový obelisk z černé žuly od Oldřicha Rujbra a Petra Kameníka. Součástí obelisku je i hodinový stroj, který každý den v jedenáct hodin vypustí kuličku a bude tak odkazovat na obléhání města Švédy. Hlavně díky svému tvaru si však tato socha vysloužila již před odhalením od Brňanů přezdívku penis, či hanlivější označení pro tuto část těla. A úsměv vzbuzuje i v úvodu zmíněná Kotrbova socha. Lidé vycházející z budovy soudu totiž vidí její vytrčené pozadí.

Nejasný osud se zatím zmítá nad sochou Jošta před Moravskou galerií na Moravském náměstí. Na místě, na nějž se dívá Kotrbova Spravedlnost, měl původně stát jezdecký pomník moravského markraběte. Odborná porota vybrala návrh Maria Kotrby (více zde), radní však jeho realizaci neschválili. Moravské náměstí má však ozdobit ještě historická mapa Brna.