Na Benzince se již umění netankuje

20. 5. 2010Artalk Zprávy

Tento název jsem si vypůjčila z textu Ondřeje Horáka, ve kterém oznamoval ukončení provozu výstavního prostoru Benzinka. Ve skeletu bývalé benzínové pumpy nacházející se u Slaného u Prahy Horák společně s Monikou Sybolovou od června roku 2006 organizoval výstavy, performance a další kulturní akce. K ukončení aktivit na Benzince je vedly dva důvody, stupňující se tlak nového majitele pozemku a pocit, že původní potenciál Benzinky je již vyčerpaný.

Ondřej Horák, který mimo jiné působí i jako výtvarný umělec, umísťuje své obrazy do veřejných prostor, jako jsou průchody, proluky, stěny domů, kde je nechává svému osudu, či je po dni stahuje. Jedním z takovýchto projektů byla i původně jednorázová akce, kterou uspořádal na Benzince. Na tu však navázaly prezentace dalších umělců, které zde probíhaly pravidelně přibližně šestkrát do roka, hlavně v jarních, letních, případně podzimních měsících.

Na Benzince se vystřídalo mnoho etablovaných jmen české výtvarné scény i zajímavých, dnes často známých umělců nejmladší generace. Každý z nich přistupoval k prostoru Benzinky jiným způsobem, k prezentaci svého díla využil buď přímo Benzinku (Pavla Sceranková), či její bezprostřední okolí (Marek Meduna, Luděk Rathouský). Výjimkou nebyly ani performance odehrávající se přímo na bezínce (Dušan Zahoranský oblékl účastníky akce do triček s nápisy Fuck you., Me?, Yes., You), či s místem nějak spjaté (Vojtěch Frölich spočítal, že vzdálenost mezi Benzinkou a daným místem v Praze je stejná jako vzdálenost maratonského běhu a rozhodl se ji za den překonat). Poslední akcí měl být projekt Jana Martince a Lukáše Kellnera Automše v březnu letošního roku a prezentace práce Yumiko Ono, na ty už ale nedošlo.

Benzinka fungovala jako nezávislý, nedotovaný projektem, na jehož provoz přispívali organizátoři výstav společně s umělci. Díla zde zůstávala, chátrala společně se skeletem i s dalšími vyhozenými věcmi, na jejich místa se vrstvila díla nová. Nejen díky zcela charakteristickému prostoru nacházejícímu se mimo centra výtvarného dění, bude Benzinka na české scéně chybět.