TZ: Zpráva o založení občanského sdružení Kunsthalle Ostrava, o.s.

Dne 25. 2. 2010 zaregistrovalo Ministerstvo vnitra České republiky nové občanské sdružení pod názvem „Kunsthalle Ostrava, o.s.“ Jendím z jeho hloavních cílů je podpořit vznik městské galerie v Ostravě.

Základní náplní tohoto sdružení je:

1/ vykonávat činnosti veřejně propagující a podporující vznik městské galerie v Ostravě.

2/ koordinovat aktivity jednotlivých kulturních a uměleckých skupin působcích v katastru města Ostravy v oblasti kooperace a komunikace s dotčenými orgány veřejné správy, především s Magistrátem města Ostravy, a dalšími veřejnými a kulturními institucemi působícími na území města Ostravy.

3/ Organizovat nekomerční kulturní aktivity jako jsou výstavy vizuálního umění, koncerty, performance, filmové projekce, literární pořady, besedy, diskuze, přednášky, sympozia, festivaly apod. za účelem veřejné propagace vzniku městské galerie v Ostravě a zároveň i rozšíření nabídky kulturního vyžití ve městě Ostrava.

Příčinou vzniku tohoto sdružení byla potřeba aktivně změnit situaci v souvislosti s absencí městské galerie v Ostravě. Po sdružení tohoto typu už delší čas volali jak vrcholní představitelé města Ostravy, tak i další širší kulturní obec Ostravy. Veškeré dosavadní aktivity, které se pokoušely tuto situaci uspokojivě řešit, velmi často ztroskotávaly na tom, že to byly iniciativy parciální, často se křížící nebo dokonce i protichůdné. Kunsthalle Ostrava, o. s. si proto jako jeden z hlavních úkolů předsevzala koordinaci a sladění těchto aktivit tak, aby veškerému snažení kolem potenciální městské galerie dominoval jednotný nebo alespoň většinový názor, s nímž budou v souladu aktivity a činnosti nejrůznějších zájmových a kulturních organizací na poli kultury.

Na činnosti Kunsthalle Ostrava, o.s. se proto podílí nebo jeho činnost podporují zástupci zdejších umělců (Jiří Surůvka, Marek Pražák, Katarína Szanyiová) včetně představitelů Unie výtvarníků (Michaela Terčová) a Fakulty umění Ostravské univerzity (děkan této fakulty Zbyněk Janáček), literáti, výtvarní teoretici a kurátoři (Jan Balabán, Martin Klimeš, Martin Mikolášek, Milan Weber), historikové umění a architekti (Martin Strakoš, Milena Vitoulová, Radim Václavík), fotografové (Viktor Kolář, Dita Pepe) a další osobnosti kulturního života v Ostravě.

Cílem Kunsthalle Ostrava, o.s. je rovněž osvěta ve věci zřízení městské galerie, jejího zaměření a materiálních i provozních potřeb. Za tímto účelem bude sdružení organizovat cyklus přednášek a besed, na které pozve osobnosti, které se k fungování a zaměření galerijní instituce tohoto typy budou moci vyjádřit. Mezi pozvanými budou architekti, kurátoři a ředitelé obdobných galerií exitujících v České republice. K rozjezdu aktivit sdružení významnou měrou přispěl Klub Fiducia a organizační výbor projektu Ostrava 2015 tím, že poskytl nezbytné prostorové a materiální zázemí pro připravované besedy a přednášky.

S výborem Ostrava 2015 spolupracoval již přípravný výbor sdružení, který pro potřeby zadání ideové urbanistické soutěže na Klastr Černá louka připravil podklady pro tu část, která se týká případného návrhu na budovu městské galerie.

Martin Mikolášek, Martin Strakoš a Martin Klimeš, členové Kunsthalle Ostrava, o.s.