Kandidáti na ředitele NG

Ministerstvo kultury zveřejnilo pět možných kandidátů na post generálního ředitele Národní galerie, které ministr přímo vyzve k účasti v konkurzu. Výběrové řízení je otevřené a mohou se do něj přihlásit i další uchazeči.

8.3.2010 | Tiskový servis Ministr kultury Václav Riedlbauch oslovil na základě doporučení grémia přizvaných českých expertů Víta Vlnase, Jiřího Fajta, Marka Pokorného, Petra Nedomu a Pavla Lišku s výzvou k účasti na vyhlášeném výběrovém řízení na obsazení funkce generálního ředitele Národní galerie v Praze.

„Soudím, že každá z těchto osobností má předpoklady stanout v čele tak významné instituce, kterou Národní galerie v Praze bezesporu je. Bude mi ctí, pokud tuto moji výzvu přijmou za svou a ve výběrovém řízení předloží svoji vlastní vizi dalšího fungování galerie,“ uvedl Václav Riedlbauch.

Již dříve ministr kultury avizoval, že k otevřenému výběrovému řízení budou přizvány i některé předem vytipované osobnosti.

„Byl bych rád, pokud by další osobnosti oslovilo i stávající vedení Národní galerie, určitě by to pak celý náročný výběr  ještě více obohatilo,“ dodal ministr kultury, jenž i o této otázce diskutoval před dvěma týdny s generálním ředitelem Milanem Knížákem a vyzval ho k eventuálnímu rozšíření okruhu vyzvaných.

Přihlášky do výběrového řízení mohou být doručovány do konce března, dvanáctičlenná výběrová komise složená z domácích i zahraničních odborníků se pak sejde ke svému prvnímu jednání 14. dubna. Podmínky výběrového řízení byly zveřejněny na internetových stránkách Ministerstva kultury.

Krátké medailonky oslovených osobností:

 

Vít Vlnas český historik specializující se na kulturní dějiny 16. – 19. století se zřetelem k sociálnímu kontextu výtvarného umění a k historii českého a evropského baroka. V současné době je ředitelem Sbírky starého umění Národní galerie v Praze, kde se podílí na řadě významných projektů a to jak doma, tak v zahraničí. Působí na Pedagogické fakultě UK a na Fakultě sociálních věd UK. Je členem mnoha významných rad a podílí se na řešení řady projektů v oblasti výzkumu a vývoje. Jako vyžádaný přednášející („invited speaker“) přednášel mj. ve Velké Británii, Švýcarsku, Francii, Rakousku a USA. Absolvoval dlouhodobější zahraniční pobyty a stáže v Polsku, Velké Británii a SRN. Je autorem řady odborných i populárně naučných knih a článků.

 

Jiří Fajt historik umění, bývalý ředitel Sbírky starého umění Národní galerie V Praze. V roce 2000 opustil Národní galerii v Praze a odešel do Německa. V současné době přednáší na univerzitě v Berlíně a v Praze. Je autorem řady expozic a výstav, dlouhé řady publikací a článků v domácích a zahraničních časopisech, editor početných sborníků a výstavních katalogů, kromě jiného ediční řady Studia Jagellonica Lipsiensia (Thorbecke Verlag Stuttgart), autor koncepce a hlavní editor osmisvazkového Handbuch für die Geschichte der bildenden Kunst und Architektur in Ostmitteleuropa.

Marek Pokorný je od roku 2004 ředitel Moravské galerie v Brně, kterou řídí velmi dobře jak po ekonomické, tak odborné stránce. MG v Brně je pod jeho vedením ekonomicky stabilní institucí, pořádá řadu kvalitních výstavních i doprovodných programů, mj. také prestižní přehlídku Bienále grafického designu Brno. Na řadě výstavních projektů spolupracuje instituce se zahraničními partnery. MG je úspěšnou žadatelkou projektů v ČR i EU. Marek Pokorný působil v minulosti také jako externí hlavní kurátor v konkurenčním Domě umění města Brna. Je znám i jako výtvarný kritik a publicista.

Petr Nedoma je uznávaný dlouholetý ředitel Galerie Rudolfinum. Základní koncepce činnosti instituce je tvořena především velkými výstavními projekty, které prezentují převážně současné výtvarné umění. Podstatným kritériem při výběru projektů je nejen jejich kvalita, ale také snaha o zasazení do mezinárodního kontextu. Mnohé výstavy jsou výsledkem úzké spolupráce se zahraničními institucemi. Celá činnost směřuje k formování GR do podoby otevřeného komunikačního prostoru s cílem zasadit výtvarné umění do obecného kulturního a společenského rámce.

 

Pavel Liška je od roku 2007 rektorem Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze. Po studiích v Praze odešel do Německa, kde vystudoval dějiny umění a filozofii v Berlíně a Osnabrűcku. Poté vyučoval na vysokých školách. Od roku 1986 je činný jako kurátor, organizátor výstav a autor publikací a statí o moderním a současném umění. Působil jako vedoucí institutu dějin umění a architektury na Fakultě architektury na TU v Liberci, ředitel Domu umění města Brna a vědecký ředitel Ostdeutsche Galerie v Řeznu.