Výběrová komise na ředitele NG

Ministerstvo kultury v pondělí 1. března zveřejnilo seznam členů komise, která bude rozhodovat o výběru nového ředitele Národní galerie. Místo avizovaných 9 má nakonec 12 členů, z toho čtyři (respektive pět) působí v zahraničí. Největším překvapením je, že o výběru generálního ředitele NG bude rozhodovat i současný ředitel Sbírky moderního a současného umění Tomáš Vlček (na snímku). Artalk přináší krátké profily všech členů komise.

Milena Bartlová, profesorka dějin umění, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Brno. Je předsedkyní Uměleckohistorické společnosti. V současnosti hostuje na Humboldtově univerzitě v Berlíně. V letech 1978 až 1990 a následně 1996 až 1997 pracovala v Národní galerii. Specializuje se na umění 14. a 15. století.

Zdeněk Felix (1938), historik umění a kurátor žijící v Německu. V letech 1991 až 2003 byl ředitelem Deichtorhallen v Hamburku. Nyní působí jako kurátor výstavní síně Kai 10 v Düsseldorfu. V Praze spolupracuje s galerií Langhans.

Lorand Hegyi (1954), generální ředitel Muzea moderního umění,  Saint- Etienne. V letech 1990 až 2001 vedl vídeňské museum MUMOK, které v té době stavělo novou budovu v Museums Quartier. Snažil se sbírky muzea rozšířit o umění východní a střední Evropy. V roce 1993 byl spolukurátorem banátského bienále.

Gunnar Kvaran, ředitel muzea Astrup Fearnley, Oslo. Astrup Fearnley je soukromé muzeum orientující se na současné umění. Byl spoluautorem výstavy Uncertain States of America, kterou na začátku roku 2008 hostila Galerie Rudolfinum. Ze sbírek muzea pocházela kolekce děl Damiena Hirsta, kterou Galerie Rudolfinum vystavovala loni.

Václav Pavlíček (1934), Vědecká rada Národní galerie v Praze. Profesor ústavního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Je předním odborníkem na Benešovy dekrety. Jeho jmenování ústavním soudcem v roce 2003 odmítl Senát.

Peter Klaus Schuster (1943), bývalý generální ředitel  Státních muzeí v Berlíně a Národní galerie v Berlíně. Vzděláním historik umění. Ředitelem zastřešující organizace spravující hlavní berlínská muzea byl v letech 1999 až 2008. Pergamonské, Bodeho museum a Stará národní galerie v této době procházely komplexní rekonstrukcí.

Klaus Albrecht Schröder (1955), ředitel galerie Albertina, Vídeň. Vzděláním historik umění. V čele Albertiny stojí od roku 1999. Vedl její rekonstrukci a transformaci ze specializované grafické sbírky v moderní sbírkovou a výstavní instituci. Muzeum má roční návštěvnost 800 tisíc lidí, roční příspěvek státu přitom pokrývá pouze 30 procent jeho rozpočtu. Albertinu sám charakterizuje jako „největší z malých muzeí“.

Lubomír Slavíček (1949), profesor dějin umění, vedoucí Semináře dějin umění na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, Brno. V letech 1991 až 1993 byl ředitelem Národní galerie, kde pracoval od roku 1975. V letech 1995 až 2002 byl předsedou Uměleckohistorické společnosti. Specializuje se na umění baroka.

Marta Smolíková, výkonná ředitelka Otevřená společnost, o.p.s., ProCulture – výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro kulturu. Angažuje se v problematice kulturní politiky a managementu v oblasti kultury. Strana zelených ji loni navrhovala na post ministra kultury.

Michal Stehlík (1976), děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Praha. Vzděláním historik. Děkanem je od února 2006. V letech 2002 až 2006 byl náměstkem generálního ředitele Národního muzea, před tím rok působil na ministerstvu kultury v referátu centrální evidence sbírek. V roce 2004 byl koordinátorem první pražské Muzejní noci.

Radek Špicar (1977), ředitel vnějších vztahů Škoda Auto a.s., člen Správní rady VŠUP. Vzděláním politolog. Ve společnosti Škoda Auto má na starosti vztahy s veřejnými institucemi na národní a evropské úrovni, oblast strukturálních fondů a realizaci konceptu Corporate Social Responsibility. Přednáší na Institutu ekonomických studií FSV UK a Diplomatické akademii ministerstva zahraničních věcí.

Tomáš Vlček (1941), ředitel sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze. Profesor výtvarné výchovy na univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. V čele Veletržního paláce stojí od roku 2001. Specializuje se na umění klasické moderny, zejména na dílo Vojtěcha Preissiga.