TZ: SANAA

SANAA / GVUO: Dům umění / Ostrava / 18. 2. – 11. 4. 2010

Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa pracují společně pod názvem SANAA od roku 1995. Kazuyo Sejima studovala architekturu na Japonské ženské univerzitě a v roce 1992 se stala Mladou architektkou roku. Ryue Nishizawa studoval architekturu na Národní univerzitě v Jokohamě.

První stavbou, kterou SANAA postavila v Evropě, byla Škola managementu a designu v Zollverein, v Essenu. Stavba byla dokončena v létě 2006. V širším kontextu je Škola managementu a designu součástí programu na oživení bývalého důlního komplexu Zollverein, památky zapsané od r. 2002 do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Součástí výstavy je film z produkce Gaaleriie.net, který je založen na výpovědích lidí, kteří byli, nebo stále jsou se Školou v Zollverein v denním kontaktu. Program oživení se zaměřuje na kulturu: především na design.

Ke spolupráci byli přizváni vynikající architekti: územní plán Zollverein a Regionální muzeum Severního Porýní-Westfálska vypracovali Rem Koolhaas a Floris Alkemade; Design centrum Severního Porýní-Westfálska navrhl Sir Norman Foster.

Jaroslav Němec

Thomas Mayer − fotograf

Thomas Mayer (Švýcarsko) je odborníkem na fotografování architektury, pracuje pro některé světoznámé architekty, mezi které patří např. Frank Gehry. Studoval fotografii v Zürichu. V roce 1968 se přestěhoval do Německa, kde do roku 1974 pracoval jako specializovaný studiový i terénní fotograf pro reklamu aut. Od roku 1974 začal fotografovat pro nejlepší německé časopisy jako jsou GEO, Stern, Merian, ZEIT-Magazin, Der Spiegel a další. Thomas Mayer a známý designér Otl Aicher společně pracovali pro společnosti jako např. BMW, Lufthansa a West-LB. Od roku 1977 až do současnosti fotografuje architektonická témata pro společnost ERCO Lighting. V letech 1989–1999 pracoval na fotodokumentaci stavby Neuer Zollhof od Franka Gehryho v Düsseldorfu. Fotodokumentace průběhu stavby světového dědictví Cechu Zollverein v letech 2002–2007 zahrnuje i stavbu Školy v Zollverein od soutěže až po dokončení stavby. Práce přivedla Thomase Mayera na různá místa ve světě a je publikována v časopisech, knihách, na výstavách a v kalendářích. Kromě řemeslné dovednosti a vyvinutého smyslu pro kompozici vykazuje jeho práce i vizuální smysl pro humor. Vypráví příběhy, aniž by upadal do patosu a klamu, místo toho nachází krásu v lidech a ve stavbách – ve světle a stínu.

www.thomasmayerarchive.de

Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA − architekti

Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA se z relativně málo známého japonského studia v krátkém čase stali mezinárodně oceňovanou firmou, která má v portfoliu špičkové projekty jako Muzeum moderního umění 21. století, Kanazawa (21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa), Skleněný pavilon v Muzeu umění v Toledu (Toledo Museum of Art) v Ohiu a Nové muzeum (New Museum) v New Yorku. SANAA se jako často zmiňovaní praví mistři architektury vyhýbají jednotnému stylu, podstatné jsou pro ně kvality jako světlo, průhlednost a otevřenost. Projekty SANAA jsou zářivé, zdánlivě jednoduché, sofistikované v celkové péči o detail a proměnlivé v nehierarchizovaném prostoru. Jejich nápadité užití venkovních fasád jako propustných membrán vytváří křehké, ale provokativní vztahy mezi interiérem a exteriérem, osobním a společným a sférou veřejné a soukromé zkušenosti. Jejich složité užití variací, nepravidelnosti a mimostřednosti vyzdvihuje vazby architektonických prvků nikoliv jako skromných entit podél jediné osy, ale v jejich vzájemném vztahu. Jejich modely a plány odhalují intenzivní vzájemnou spojitost mezi např. obchodními stavebními projekty jako je budova Christian Dior (Omotesando, Tokyo, Japonsko, 2001–2003) a obchod výrobní haly Vitra (Basel, Zollverein (Essen, SRN, 2003–); Školící středisko EPFL (Lausanne, Švýcarsko, 2004 -) a nedočkavě očekávaný Louvre-Lens (Francie 2005–), obytnou architekturou jako je např. Dům ve švestkovém sadu (Tokyo, Japonsko, 2001–2003) a Květinovým domem (Suiza, Švýcarsko, 2006–) a kulturními projekty zahrnujícími Školu managementu a designu v Zollverein.

výňatek z článku SANAA: Works 1998–2008, New Museum, New York, www.newmuseum.org