Entropa v DOX do konce dubna

Entropu Davida Černého, která původně měla být v DOX vystavena do začátku ledna, budou mít návštěvníci Centra současného umění možnost vidět až do 30. dubna 2010.

Tisková zpráva DOX:

Kontroverzní dílo Entropa vytvořené českým umělcem Davidem Černým si budou moci návštěvníci holešovického Centra současného umění DOX prohlédnout až do 30. dubna. Vystavení této plastiky bylo pro velký zájem veřejnosti prodlouženo.

Proslavené dílo, které sochař vytvořil u příležitosti předsednictví České republiky Rady Evropské unie, tak mohou čeští občané posuzovat i nadále. Po celou dobu jeho vystavení v centru DOX mohou návštěvníci přímo na místě hlasovat, zda se jim Entropa líbí či nikoliv.

Absolutní většině návštěvníků se Entropa líbí (95,7%), oceňují vtip, nadsázku a nápad: „Evropa potřebuje trochu uvolnění a formu vtipné kritiky sebe sama“ nebo „Dokazuje, že snad my Češi opravdu máme smysl pro humor“.

Své názory mohli lidé do konce minulého roku také vyjádřit na stránkách www.tyden.cz. Plastiku ocenilo 74 procenta čtenářů. Výsledky hlasování zcela jasně ukazují, že ty, kteří Entropu viděli na vlastní oči, plastika nepobuřuje a v naprosté většině se jim líbí.

Dílo, které vzbudilo mnoho emocí a diskusí v Česku i ve světě, provokujícím způsobem zpracovává téma stereotypů spojovaných s každou ze zemí EU. Jejím podtitulem je: Stereotypy jsou bariéry, které je třeba odstranit. Podle Davida Černého Entropa „paroduje sociálně aktivistické umění, které balancuje na hranici rádoby kontroverzních útoků na národní charaktery a neutrálních výzdob oficiálních prostor“.