TZ: Průzkum pomníku Mistra Jana Husa

17. 11. 2009Artalk Infoservis

Průzkum pomníku Mistra Jana Husa od Ladislava Šalouna na Staroměstském náměstí v Praze 1

Restaurátorské průzkumové práce byly zahájeny v dubnu 2007 dle schváleného závazného stanoviska MHMP na průzkum – sousoší je národní kulturní památkou. Proběhly základní dokumentační práce na místě, podrobné mapování stavu především lícu bronzové konstrukce i kamenických prvků a postup prací se soustředil na zjištěná místa s vysokým rizikem hloubkových poškození; dále proběhl průzkum archivních podkladů a probíhala průběžná fotodokumentace detailů a stavu, základní odběry vzorků, odebíraly se vzorky tmelů z chybějící partie modelace bronzu apod.

Rozbory byly provedeny renomovanými výzkumnými institucemi a vysokoškolskými pracovišti a prokázaly řadu korozních produktů i dalších degradačních faktorů. Nebylo zjištěno, že by kdykoliv v minulosti byla kontrolována vnitřní konstrukce pomníku. Následně proběhlo na místě za účasti orgánů památkové péče a restaurátorů spuštění kamerového systému do pomníku s nasvětlením vnitřních partií za využití speciální kamerové sondy Olympus – již první náhledy na vlastní rub konstrukce ve sledovaných partiích ukázaly rozsáhlou korozi rubových spojovacích prvků, které vlastně ohrožují samonosnou konstrukci bronzových částí pomníku. Pro další práce bylo galerii vydáno rozhodnutí Magistrátu s povolením ke vstupu restaurátorů do útrob pomníku, které nyní proběhlo otevřením montážního otvoru v horní části sousoší, potvrzeného jak dokumentací Šalounovou, tak i prohlídkou na místě, a následně proběhne podrobné zmapování vnitřních konstrukcí a jejich stavu s podrobným návrhem obnovy.

V součinnosti se statikem nyní restaurátoři odborně otevřeli poslední osazovaný díl na vstupu do sochy, čímž ji zatím částečně zpřístupnili pro průzkum zevnitř. Za podpory a osobní účasti radního pro kulturu a památkovou péči Milana Richtera poprvé od roku 1915 vstoupil člověk do nitra pomníku: podařilo se zde najít zcela neočekávaně reliéfní podobiznu Karla Havlíčka Borovského, kterou zřejmě na protest proti Rakousko-Uhersku vložili zhotovitelé sochy na památku do sousoší těsně před jeho dokončením v roce 1915. Bohužel se potvrdila rozsáhlá vnitřní koroze a rozpad spojovacích a doplňujících nosných materiálů. Zatékání vody vede k degradaci i vnitřní vyzdívky z cihel, dosud ne zcela známé podoby, kde došlo ve viditelných partiích k vyplavení omítek a vyzdívka včetně betonovaných partií je zřejmě v havarijním stavu – zatím se nepodařilo sestoupit do nižších partií sousoší. Nyní proběhne statický průzkum interiéru a konstrukce sochy včetně podrobného zaměření všech vnějších i vnitřních konstrukcí a rozvodů a současně i podrobný průzkum restaurátorský uvnitř včetně kontroly všech přístupných spojů bronzové části sochy a odběru vzorků především korozních produktů a hlavních materiálů. Odebrané vzorky budou opět laboratorně vyšetřeny a na základě všech poznatků bude vypracována podrobná zpráva o stavu sochy s návrhem na vlastní restaurátorský postup jak na povrchu, tak i případné nutné interiérové zásahy na nosných konstrukcích a výsledky prací budou komisionálně posouzeny – zpráva bude podkladem pro vyžádání závazného stanoviska a stanovení dalšího postupu na obnově sousoší.

PhDr. Petra Hoftichová

Galerie hlavního města Prahy