TZ: Hermann Nitsch

10. 11. 2009Artalk Infoservis

Hermann Nitsch / Galerie Litera / Praha / 10. 11. 2009 – 27. 1. 2010

Po jedenácti letech světoznámý rakouský umělec Hermann Nitsch podruhé v galerii Litera. V roce 1994 to byla instalace „Krev a víno“, tentokrát obrazy. Čtrnáct abstraktních a pro Nitsche naprosto typických „krvavých“ obrazů, všechny vytvořené v letošním roce. Vytvořené, protože v jeho případě nejde zdaleka jen o malbu. Jeden z jeho zde představených akčních obrazů je dotvořen zavěšenou Nitschovou pracovní košilí, zašpiněnou a potřísněnou. Sám Nitsch říká, že košile je pro obraz nakonec tím nejvyšším šperkem a trofejí. Obraz je pak ještě doplněn o objekt - malý přenosný oltář s knežským rouchem.

Vedle obrazů je pak po stěnách nainstalováno 44 černobílých fotografií Jaroslava Brabce. Ten již v roce 2006 vystavoval své velkoformátové fotografie v dnes již zaniklé galerii Navrátil na Malé Straně. A už tam měl jednoho Nitsche. Dnes tedy jeho sugestivní fotografie Nitsche formátu 16x24 cm v Karlíně.

Skoro všechny fotky vznikly v květnu loňského roku při návštěvě Nitzsche v Prinzendorfu, pár před čtyřmi lety a zde jsou jako vzpomínka na společné setkání právě v Tomáššké. Fotografie citlivě a nenuceně doplňují brutální obrazy. Vzájemně si nepřekážejí, nekonkurují, ale dohromady příjemně a vkusně koexistují. A hlavně pak přibližují a představují samotného Nitsche, který se tak tedy,i díky jedinečným Brabcovým fotografiím, stává vlastně jediným a společným jmenovatelem celé výstavy v Liteře.