TZ: Ondřej Oliva, Jiří Lauterkranc

26. 10. 2009Artalk Infoservis

Ondřej Oliva, Jiří Lauterkranc: OLLa / Galerie Vyšehrad / Praha / 27. 10. - 22. 11. 2009

Výstava oLLa v Galerii Vyšehrad je koncipována sochami Ondřeje Olivy a malbami Jiřího Lauterkrance. Oba vystavující se tu prezentují převážně pracemi inspirovanými jak historickou, tak současnou architekturou. Tento společný jmenovatel se stal nosným prvkem celé výstavy.

Ondřej Oliva, student diplomového ročníku v Ateliéru sochařství Jaroslava Róny na pražské AVU, se prostřednictvím vystavených objektů představuje jako sochař, který se snaží tvořit převážně z pevných materiálů, ale experimentuje také s transparentními hmotami a světlem. Inspirací pro některé objekty mu jsou architektonické, historické slohy, především gotická a barokní sakrální architektura, kterou přetváří a dává tak vzniknout objektům s novým vnitřním prostorem a funkcí. Další objekty vychází z vlastní interpretace vnímání okolí.

Jiří Lauterkranc, student 4. ročníku AVU v Ateliéru restaurování uměleckých děl malířských a dřevěných polychromovaných plastik Karla Strettiho, ve své tvorbě využívá jednoduché plošné malby k zobrazování městských scenérií nebo jen abstraktních kompozic vycházejících z kresebných studijí architektury.

Výstava bude zahájena v úterý 27. 10. od 18:00 hod.

Galerie Vyšehrad je otevřena denně od 9.30 do 17.00 hod.