Hlína, živé květy a cukrkandl v ateliéru h u t u n k a

20. 7. 2009Artalk Recenze

Komorní výstava na téma Hlína, živé květy a cukrkandl představila tvorbu Jitky Havlíčkové a jejích hostů. Na „domácí půdě“ h u t u n k y byly dále k vidění díla od Kláry Stodolové, Aleny Štukavcové Doležalové a Kateřiny Vacínové s důrazem na nejnovější práce.

Vlastní neveliká místnost se pod společnou tématikou proměnila v neobyčejné prostředí, které vedle objemného roští, větví a kůry stromů dotvářelo i cvrlikání živých cvrčků. Zemí pokrytá hlína spolu s jemnými akvarely přibližující rostlinná zákoutí od Kláry Stodolové navozovala autentický pocit přírodního prostředí. Instalaci skleněných šperků a drobných skleněných hmyzů od Jitky Havlíčkové na desce z měkké modelářské hlíny nápaditě doplňovaly autorské šperky Kateřiny Vacínové a Aleny Štukavcové Doležalové. Zdařile zakomponované do větví stromů připomínaly pravé hmyzí obyvatele lesa i ty, co naše oko ve skutečnosti nemůže nikdy spatřit. Inspirace přírodními živly i volba materiálů jako kámen, vzácná dřeva, přírodní vlákna či drahé kovy koresponduje s organickou formou země. Nahlížená realita se posunuje v uměleckém pojetí šperků a umožňuje prolnutí s vlastní představivostí a světem snů. Neotřelým způsobem se vypořádává s problematikou dané podoby a nachází si svou individuální cestu k potencionálním zákazníkům.

Výstava se nesla v přátelském duchu. Do Pražských Vysočan přilákala okruh lidí, kteří se s tvorbou jednotlivých autorek nesetkává poprvé. Čtveřici participujících umělkyň se podařilo propojit vlastní rozličnou tvorbu pod jednotící moment a neotřele dotvořit navozenou iluzi a zároveň příjemně ozvláštnit letní sobotní odpoledne.

Jitka Havlíčková se vedle výroby skleněných figurek a korálů věnuje také výuce sklářského uměleckého řemesla a volné umělecké tvorbě. Ve svých uměleckých dílech často propojuje kresbu s objektem. To jí umožňuje vytvářet specifické instalace. Klára Stodolová se ve své práci s oblibou vrací k florálním motivům, které nejčastěji zpracovává technikou akvarelu či dřevořezu. Alena Štukavcová Doležalová navrhuje a vyrábí šperky, které jsou obdobou jejích sochařských realizací, které vytvářela v minulosti. Propracované do detailů v drahých kovech, kameni či dřevě navozují hru symbolů a poodhalují svět jiných kultur. Kateřina Vacínová se zaměřuje na šperky a oděvní doplňky, kterým se snaží vtisknout jedinečný charakter.

Olga Staníková

 

Výstavu je možné zhlédnout do 19. 7. 2009 ( po domluvě na tel. 604 302 768).

 

Ateliér Jitky Havlíčkové - h u t u n k a

Sokolovská 260/961 (ve dvoře, 1.patro)

Praha 9 - Vysočany