TZ: OSTRAVA, STUDIO NAJBRT A 3!!!

OSTRAVA, STUDIO NAJBRT A 3!!! / GVUO: Dům umění / Ostrava / 19. 6. – 19. 7. 2009

Studio Najbrt patří k nejvýznamnějším grafickým a designovým studiím u nás. Zaměstnává celou řadu výjimečných osobností, jejichž práce se dotýká téměř všech oblastí běžného života. Do centra zájmu studia se dostává film (z nejznámějších např. plakáty k filmu Pelíšky, 1999, Pupendo, 2003, Vratné lahve, 2007, Tobruk, 2008), divadlo, hudba (např. Jaromír Nohavica, Babylon, 2003 a Ikarus, 2008) literatura (např. Stanislav Diviš, Kant, 2008), periodika (např. Reflex 1990) a firemní styl (např. Ostrava, ČD). Studio Najbrt se také věnuje designu nejrůznějších předmětů pod značkou mojemoje. Na ostravské výstavě se můžete těšit na sadu originálně pojatých snowboardů.

Aleš Najbrt je nejen špičkovým designérem a uměleckým šéfem studia, ale i hercem, zpěvákem, nosičem rakví a také milovníkem vína. Člen skupiny Tros Sketos je mimo jiné autorem všech tiskovin k právě probíhající pražské výstavě Andy Warhol Motion Pictures. Aleš Najbrt, který vystavoval na mnoha prestižních zahraničních přehlídkách, získal již mnoho nejrůznějších ocenění za svou práci. Z posledních můžeme jmenovat např. Cenu České filmové a televizní akademie za nejlepší filmový plakát k filmu Karamazovi (2008).

Studio Najbrt je mezinárodně uznávaným a vyhledávaným grafickým studiem. V letošním roce byla např. v australské Sydney uspořádána výstava filmových, divadelních a výstavních plakátů, knih a části produkce značky mojemoje.

Aleš Najbrt je spolu s Borisem Melušem autorem nového ostravského loga. Nové logo města Ostravy má ambici vyjádřit velmi jednoduše – třemi vykřičníky – charakter města, jeho obyvatel i zeměpisné polohy, ve které se Ostrava nachází.

“Tři vykřičníky za názvem Ostrava vyjadřují charakter města, těžký průmysl, nové příležitosti v proměňujícím se městě, energii, sebevědomí, jakési furiantství a humor, které jsou typické pro Ostraváky. Ne jeden vykřičník, ale hned tři!!!

Každý si může za tento abstraktní logotyp dosadit své vlastní pocity, nálady a zkušenosti.

Použitá světlemodrá barva v názvu Ostrava vychází z heraldické tradice a je doplněna tmavěmodrou barvou pro akcentované vykřičníky.

Vykřičníky je možné používat i samostatně jako symbol a zároveň před ně dosazovat různá slova nebo sdělení.“ Sdělil Aleš Najbrt.

Hlavním autorem koncepce výstavy a vizuálního řešení je Mikuláš Macháček. Kurátorem výstavy je Jiří Jůza.