TZ: Zelená architektura.cz

Zelená architektura.cz, Galerie Albertovec, Štěpánkovice, 6. 6. - 12. 7. 2009

Kurátor výstavy Zelená architektura.cz Petr Kratochvíl vybral pět desítek českých staveb, pro jejichž autory i klienty bylo vedle primárního hlediska šetrného přístupu k přírodě důležité také kvalitní architektonické řešení.

Název výstavy tak neodkazuje ke konkrétním cestám úsporného a ekologického stavění, ale je metaforou dobrého bydlení v souladu s přírodou. Návštěvníci se mohou přesvědčit, že „zelený“ dům nemusí být nutně nudnou stavbou plnou izolace, obalenou solárními panely. Prezentované realizace se vyznačují snahou o symbiózu s krajinou a hledáním využitelných paralel s přírodními tvary a strukturami.

Hledisko udržitelného rozvoje se ve světové architektuře stále výrazněji prosazuje jako důležité kritérium a vodítko architektonických návrhů. Konání mezinárodní konference v Praze „Udržitelná výstavba budov ve střední Evropě“ ukazuje, že se toto povědomí začíná stále více prosazovat také u nás, což dokládá i vítězství takto koncipovaných staveb v posledních ročnících české Grand Prix architektů (Centrum ekologické výchovy Sluňákov mladého ateliéru Projektil, nová radlická Centrála ČSOB studia Josefa Pleskota AP ateliér). Zdá se však, že se v našich poměrech zatím větší pozornost věnuje technickým aspektům ekologicky šetrného stavění (materiály, způsoby vytápění, chlazení, apod.), méně příkladů však najdeme, kdy je toto ekologicko-technické hledisko v rovnováze s kvalitou celkového architektonického řešení, nebo dokonce je inspirací originální architektury.“

Petr Kratochvíl.