TZ: Kopie děl Rubense a Rembrandta

Kopie děl Rubense a Rembrandta, GVUO: Dům umění, Ostrava, 20. 5. – 12. 7. 2009

Již za dob renesance, hlavně ale v baroku, začaly být malby a kresby známých umělců kopírovány do grafické podoby. Důvod byl prostý – neustále rostl počet milovníků umění, kteří chtěli vlastnit díla, obdivovaná celou Evropou. Náplní této výstavy je snaha představit tvorbu mistrů malby 17. století, Rembrandta van Rijn a Petera Paula Rubense, převedenou, méně známými a poměrně mladšími umělci, do grafické podoby.

Nejvýznamnější malíř vlámského baroka Rubens a hvězda barokního Nizozemí Rembrandt byli ve své době synonymy světla a tmy. Jejich přístup k tvorbě, tématické založení děl a způsob osobního života byl diametrálně rozdílný. I na tento fakt by chtěla výstava upozornit.

Rubens byl autorem obrazů převážně biblického a mýtického obsahu, pracoval pro církev a královské zadavatele. U Rembrandta, malíře, grafika a kreslíře, byli objednavateli výjevů inspirovaných Biblí převážně měšťané a majetní podnikatelé. Jaké další rozdíly byly mezi malíři, které dodnes obdivuje celý svět? Jak dalece se kopistům podařilo napodobit originál? Přijďte a uvidíte.

Gabriela Pelikánová (kurátorka výstavy)