Future Systems rozpuštěn

Mf Dnes informovala 16. 2. 2009 o tom, že architektonické kanceláři nedávno zesnulého Jana Kaplického Future Systems hrozí zánik. Ateliér, který původně společně s ním vedla i jeho bývala partnerka architektka Amanda Levete, se před rokem rozdělil. Kaplickému zůstala značka a několik zaměstnanců, Levete si ponechala většinu pracovníků a kanceláře. Po Kaplického smrti však Levete spravuje i polovinu kanceláře, kde vznikal návrh Národní knihovny pro Prahu. Levete v Kaplického projektech nechce pokračovat, prodává je tedy původním zájemcům a propouští zaměstnance. Projekt knihovny si ale nemá kdo převzít.

Značku Future Systems zase vlastní vdova po architektovi Eliška Kaplicky. Ta prohlásila, že by ateliér ráda zachovala, v současné době přemýšlí o vhodném nástupci. Zájem o dokončení Kaplického projektů mají i  propuštění architekti Georg Roetzl a Janis Teer.

Naději týkající se realizace knihovny neztrácí občanská iniciativa Demokracie staví, která již zorganizovala demonstraci, happening i petici za záchranu tohoto projektu a která je podporována řadou významných osobností.