Eva Jiřičná + Bohuslav Fuchs = hotel Avion

Architektka Eva Jiřičná by měla být autorkou rekonstrukce hotelu Avion v Brně. Tato funkcionalistická památka z roku 1927 postavená architektem Bohuslavem Fuchsem na mimořádně úzké parcele čeká na opravu již dlouhou dobu. Zdá se, že se jí dočká díky novému majiteli objektu Stanislavu Berouskovi. Místo non stopu a chátrajících hotelových pokojů by zde měla opět vzniknout kavárna a ubytování odpovídající původnímu standardu.

Architektka Eva Jiřičná pochází ze Zlína, studovala na ČVUT a AVU v Praze. Po srpnových událostech roku 1968 se již nemohla vrátit ze studijní stáže z Londýna. V Anglii se jí podařilo prosadit, spolupracovala s řadou významných architektů. Dnes vede dva ateliéry v Praze a Londýně. Je autorkou Oranžerie Královské zahrady na Pražském hradě, Hotelu Josef v Praze či interiérů Tančícího domu. V Brně již podle jejího návrhu vznikla lávka z obchodního centra IBC na ulici Koliště.

Pokud Památkový ústav v Brně schválí projekt rekonstrukce hotelu Avion, který počítá s obnovením původních světlíků a dvorní přístavbou, mělo by se s opravami začít již letos na jaře.