Bacon podle Kundery

13. 12. 2008Artalk Infoservis

Milan Kundera nejenže neposkytuje interview, ale jen výjimečně je též ochoten vzít na sebe roli komentátora či esejisty. Londýnská Tate Gallery jej nicméně přesvědčila, aby u příležitosti retrospektivy Francise Bacona do galerijního časopisu přispěl úvahou o díle tohoto malíře.

Kundera se ve svém článku (v anglickém znění je k přečtení na stránkách galerie) zabývá vztahem Baconova díla k tvorbě Samuela Becketta a Williama Shakespeara, nakonec ale přece jen hovoří především o vlastním čtení Baconových obrazů, potažmo o své vlastní tvorbě. „Když jeden umělec hovoří o druhém, vždy hovoří (nepřímo a oklikami) o sobě," konstatuje v úvodu článku.

Nepřekvapí pak, že na Baconových obrazech Kunderu nejvíce oslovuje malířova schopnost demaskovat nahodilost lidské existence: "Pro pocit, který tyto obrazy vyvolávají, neexistuje správné slovo. Nevzbuzují děs, kterým reagujeme  na šílenosti historie, mučení, perzekuci, válku, masakry, utrpení. Ne. Tohle je jiný typ děsu: Vychází z náhodné povahy lidského těla, odhalené nám naráz malířem."