TZ: Jaroslava Severová

Jaroslava Severová: O světle a jiné, AJG: Wortnerův dům, České Budějovice, 11. 12. 2008 - 25. 1. 2009

*1. 4. 1942 v Praze. Studovala na Akademii výtvarných umění v Praze (prof. J. Horník, V. Tittelbach, 1960 - 1966). Od roku 1992 učila na Institutu výtvarné tvorby Fakulty architektury ČVUT v Praze, od roku 2005 působí na Univezitě v Hradci Králové jako vedoucí ateliéru - grafická tvorba - multimédia. Je členkou SČUG Hollar a California Society of Printmarkers. V roce 1995 získala titul docentky. V letech 2002, 2003, 2005 a 2006 obdržela Cenu Grafika roku na přehlídce Inter-Kontakt-Grafik v Praze. Její práce se také často objevují jako součást architektury (výzdoba). Svými díly je zastoupena například ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie hlavního města Prahy, Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou, Oblastní galerie Liberec, Galerie umění Karlovy Vary Museu de Arte Conteporanea v Sao Paulu, Nuseé de Picadie v Amiensu apod.

Konceptuální a seriální rysy charakterizují její tvorbu (malby a asambláže a později i grafiku) již na samotném počátku (1968). Podobné rysy má i její grafické dílo, realizované většinou ve větších cyklech. Od konce osmdesátých let se její tvorba posunuje stále výrazněji do minimalistických poloh. Přes sumarizující znakový systém se dostává k novotvarům, které jsou charakteristické záznamem abstrahované reality. Opětovně využívá větších celků (cyklů), kde základní tvarový znak je buď dělen do menších částí, nebo pokrývá celou plochu papíru. Tato díla se vyznačují velkorysostí pojetí, ať již se to týká jednotlivého listu, nebo panorámatu celé série. Ve své tvorbě uplatňuje svébytné technické postupy - rezerváž, kolážové listy využívají slepeckého písma, digitální tisky, světelné objekty. Pracuje s veličinami, které se mohou proměňovat. Jsou to vztahy mezi tvary, které se posouvají, natáčejí nebo deformují, nebo barevnými tóny, které se různě přeskupují a kombinují.

Ve světelných objektech a instalacích se evokují poměry mezi světlem, které představují zakřivené neonové trubice (působí jako kresebný prvek) a hmotným celkem (kovové geometrické útvary). Sugestivně působící záření ovládá (prezentuje) vnější i vnitřní prostor. Autorka zároveň „vtahuje" diváka do prostředí, kde se výtvarné dílo, jeho pozorovatel a jejich společný prostor propojují do nestálého celku. Ten je proměňován jak postavením vnímatele, tak i měnící se světelnou „řečí" jeho aktivních prvků.

Výstava ve Wortnerově domě AJG v Českých Budějovicích představuje tvorbu Jaroslavy Severové za posledních zhruba deset let. Je zde zastoupena jak její grafická tvorba soustřeďující se na digitální tisky (počítačové grafiky) a fotografie, upravované také počítačovou cestou, tak i světelné objekty a instalace. Ve svých grafikách, vznikajících od počátku nového tisíciletí, se pohybuje autorka na hranici minimalisticky pojednaného sdělení, bez jakéhokoliv čitelného odkazu na svět lidské civilizace. Lidská tvář, krajina, které se objevují v jejích fotografiích, evokují zapojení se diváka k vyložení si jejich vlastních významů, k odkrývání zasutých rovin vlastní paměti. Neopomenutelnou součástí expozice jsou také světelné objekty. Přehlídka tvorby doc. Jaroslavy Severové ukazuje ve svém celku, na její experimentování v oblasti nových výtvarných metod a postupů (někdy kombinuje a využívá již zaběhnuté postupy). V současné době se intenzivně věnuje zkoumání počítačových programů, které dovolují propojovat nejrůznější významové vrstvy rozmanitých motivů.

Svým výtvarným i pedagogickým působením Jaroslava Severová zaujímá výjimečné postavení na současné výtvarné scéně. Přispěla nejen k vývoji oboru počítačové grafiky u nás, ale především k jejímu naplnění autentickým lidským obsahem a inovačními způsoby prezentace.

Vlastimil Tetiva