Cenu kritiky za mladou malbu dostal Vojtěch Kovařík

29. 1. 2019ČTK Infoservis

Cenu kritiky za mladou malbu dnes dostal Vojtěch Kovařík, který dokončuje studium v ateliéru kresby u Josefa Daňka na Fakultě umění Ostravské univerzity. Porota ho vybrala ze sedmi finalistů, jejichž práce do 10. března vystavuje Galerie kritiků v pražském paláci Adria. Cena chce podle organizátorů hledat nové přístupy k malířské tvorbě a vytvářet výstavní příležitosti pro mladé tvůrce. 

Na druhém místě 12. ročníku soutěže určené mladým autorům do 30 let skončil Tomáš Bryscejn z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Třetí se umístila studentka Akademie výtvarných umění Eliška Konečná.

Pětadvacetiletý Kovařík žije a pracuje v Ostravě a Rožnově pod Radhoštěm. Na svých obrazech zpodobňuje idoly, které převzal z filmů, mytologie, života celebrit i biblických příběhů a které přesazuje do jiného prostředí, vytváří jim nový kontext a deformuje jejich typické vlastnosti. Jako vítěz Ceny kritiky za mladou malbu získal možnost uspořádat na konci roku samostatnou výstavu v Galerii kritiků. Současně dostane na svou tvorbu a na katalog výstavy finanční příspěvek a může se zúčastnit týdenní rezidenční stáže v některém z Českých center v zahraničí.

Cenu pořádá Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků a posuzuje nejen vystavená díla přihlášených autorů, ale i jejich tvorbu za poslední dva roky. Cílem pořadatelů je podpořit tvorbu studentů nejvyšších ročníků vysokých uměleckých škol a jejich absolventů. Uchazeči se mohou zúčastnit soutěže maximálně třikrát, přednost ve výběru dostávají noví uchazeči před účastníky minulých ročníků, s nimiž byla již navázána výstavní spolupráce.

Porota letos vybírala finalisty z více než 50 výtvarníků, kteří se přihlásili sami nebo je navrhli odborníci - pedagogové, kritici, galeristé a umělci. Ve finále byli letos ještě Markéta Jáchimová, Alžběta Krňanská, Kryštof Strejc a Marika Volfová.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK