TZ: Vláda schválila peníze na stavbu Středoevropského fóra Olomouc

Vláda schválila peníze na stavbu Středoevropského fóra Olomouc / Muzeum umění Olomouc / Olomouc / 22. 1. 2019

Muzeum umění Olomouc získalo přes půl miliardy korun na stavbu budovy Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). V pondělí tuto investici schválila vláda společně s dalšími šestnácti projekty, mezi nimž je například obnova pražské Invalidovny či vybudování muzea železnice a retro techniky na Masarykově nádraží v Praze. 

„Rozhodnutí vlády, kterým byla schválena dokumentace programu Péče o národní kulturní dědictví, se definitivně otevírá cesta k tomu, aby Muzeum moderního umění mohlo zahájit stavbu Středoevropského fóra Olomouc,“ potvrdil ministr kultury Antonín Staněk.

Vláda uvolnila na péči o národní kulturní dědictví celkem 7,873 miliardy korun. Z toho poputuje 593 milionů korun právě na stavbu SEFO. Od roku 2007, kdy vznikla idea na zřízení galerie moderního středoevropského umění, je to poprvé, kdy má skutečně garantované finanční prostředky. „V letech 2019 a 2020 může muzeum čerpat peníze na přípravné práce včetně architektonické soutěže,“ doplnil ministr Staněk

Nová budova nabídne kromě výstavních prostor pro umělecká díla z celé střední Evropy také potřebné zázemí pro chod muzea – především větší depozitáře pro stále se rozrůstající sbírky či novou knihovnu a studovnu. „Pro nás je to obrovský posun, zadostiučinění a velký úkol do následujících let. Čekali jsme na to dlouho a uděláme vše pro to, aby SEFO stálo. Přístavbu nezbytně nutně potřebujeme,“ přivítal přidělení peněz ze státního rozpočtu ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup s tím, že velký dík patří vládě i ministrovi kultury Antonínu Staňkovi.

Muzeum umění Olomouc nyní ve spolupráci s ministerstvem kultury chystá novou architektonickou soutěž na návrh budovy SEFO. „Připravujeme výběrové řízení na administrátora, zabýváme se složením soutěžní poroty a především přípravou zadávacích podmínek,“ doplnil mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).