NGP má letos o 20 mil. Kč větší rozpočet, chystá nové expozice

10. 1. 2019ČTK Infoservis

Státní příspěvek pro Národní galerii Praha se oproti loňskému roku letos zvýší o 20 milionů korun. Podle ředitele galerie Jiřího Fajta suma však stále neodpovídá tomu, kolik by jedna z největších tuzemských sbírkových institucí potřebovala. Příspěvek na provoz galerie by se podle něj měl navýšit o 50 milionů korun a na nákup současného umění by rád ročně věnoval 40 milionů korun.

"Přesto jsem rád, poslední čtyři roky se státní dotace nezvýšila téměř vůbec," řekl dnes Fajt ČTK.

Zatímco státní dotace podle výroční zprávy z roku 2017 začala mírně stoupat až v posledních třech letech, náklady se zvýšily z 300 milionů korun v roce 2009 na téměř 450 milionů korun v roce 2017. Více než čtvrtinu z nich tvoří osobní náklady. NG ale poslední tři roky rostou příjmy ze vstupného a dary v roce 2017 činily 20 milionů korun.

NGP letos kromě dočasných výstav chystá další změny ve stálých expozicích. Před několika dny se uzavřel Schwarzenberský palác na Hradčanském náměstí, který představoval především barokní umění v Čechách. NGP v budově připraví novou expozici starých mistrů, která je nyní v protějším Šternberském paláci. Návštěvníci tak tvorbu italských, španělských, francouzských a nizozemských mistrů 16. až 18. století včetně Rembrandta či Albrechta Dürera uvidí v novém kontextu od září v renesančním Schwarzenberském paláci.

Ten prošel nákladnou pětiletou rekonstrukcí za Fajtova předchůdce Milana Knížáka, úpravy stály přibližně 275 milionů korun a palác se otevřel v roce 2008. Fajt dnes ČTK řekl, že nyní zahajované změny se budou týkat především interiérů pro instalace nové expozice. "Letos přijdou na přibližně 15 až 20 milionů korun a hradíme je z našeho rozpočtu," řekl.

V příštím roce by NGP chtěla zřizovatele požádat o investiční dotaci přibližně ve stejné výši. Kromě expozic, které by podobně jak ostatní expozice NGP měly podle Fajtova přání méně rozdělovat umění na české a zahraniční, má vzniknout ve Schwarzenberském paláci z bývalého málo využívaného archivu kavárna a nové využití má také dostat terasa, jejíž podobu připraví architektka Eva Jiřičná.

NGP letos otevře i novou expozici umění 19. století ve Veletržním paláci. Krátkodobé výstavní projekty galerie pak představí významné osobnosti českého i světového umění - Josefa Šímu, Stanislava Suchardu, Václava Hollara, Jitku Hanzlovou, Milana Grygara, Stanislava Kolíbala, Josefa Bolfa, Alberta Giacomettiho a francouzské impresionisty. Další výstavní projekty uvedou umění z indického Džódhpuru, takzvané krásné madony nebo umělecký vztah mezi českými zeměmi a německým Saskem.

Podle výroční zprávy NGP za rok 2017 činil příspěvek na provoz od zřizovatele 304 miliony korun. Na vstupném si NG dokázala v tomtéž roce vydělat 50 milionů korun; příjmy ze vstupného začaly s rostoucí návštěvností růst od roku 2014, kdy v polovině roku Fajt nastoupil do čela NGP. V roce 2014 činily necelých 20 milionů, o rok později téměř 30 milionů, v roce 2016 pak 40 milionů korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK