TZ: Moravská galerie v roce 2019

Moravská galerie v roce 2019 / Moravská galerie v Brně / Brno / 8. 1. 2019

Pražákův palác

Husova 18

INEZ TUSCHNEROVÁ

(do 24. 2. 2019)

Hlavní výstavní prostor

Inez Tuschnerová byla česká textilní výtvarnice, kostýmní návrhářka a akademická malířka. Práce s textilním materiálem, zejména experimenty s novými technologiemi zvanými art protis a artaig, ji dovedla k unikátnímu řešení interiérů, v nichž hrál textil klíčovou úlohu. Zcela originálním způsobem však postupovala i v přípravě divadelních kostýmů a ve volné tvorbě.

Kurátoři výstavy: Andrea Březinová, Ondřej Chrobák, Jiří Zahrádka

TOMÁŠ HLAVINA: JEDNO A MNOHÉ

(do 24. 2. 2019)

Atrium

Tomáš Hlavina absolvoval Akademii výtvarných umění v ateliéru Milana Knížáka. Jeho umění je v podstatě minimalistické, minimálními prostředky dosahuje maximálního účinku. Používá běžné, banální věci, jako svorky, rozřezanou trubku, z papíru poskládanou strukturu, dokáže jim však vdechnout zvláštní řád, čímž je posouvá od banality k vytříbené estetické kráse. Pro výstavu v Atriu Pražákova paláce vytvořil několik nových, originálních objektů, které potvrzují jeho mimořádné postavení na české výtvarné scéně.

Kurátor výstavy: Richard Adam

VLADIMÍR BOUDNÍK

(12. 4. – 10. 8. 2019)

Hlavní výstavní prostor

Výstava představí tvorbu klíčové postavy českého poválečného umění Vladimíra Boudníka v kontextu jeho vztahu k brněnské neoavantgardě šedesátých a sedmdesátých let. Připomene zároveň Boudníkovu výstavu z roku 1967, kterou pro Dům umění připravil Jiří Valoch a která se stala formativní událostí pro celou řadu lokálních umělců, především pak J.H.Kocmana a Dalibora Chatrného. Příklad experimentální grafiky Vladimíra Boudníka jim otevřel cestu od pozdního surrealiastického experimentu ke konceptualizaci tvorby. Výstava, jak se již stává zvykem ve výstavních prostorách Pražákova paláce, bude rozdělena do dvou částí, první bude demonstrovat základní principy a přístupy k experimentální grafice, druhá pak vazby na brněnskou uměleckou scénu. Kromě uměleckých děl budou na výstavě rovněž archivní materiály, korespondence a fotografie. Výstava tak veřejnosti představí jedno z důležitých z východisek brněnské umělecké avantgardy.

Kurátoři výstavy: Ondřej Chrobák, Petr Ingerle

FRASER BLOCKKLEHURST

(12. 4. – 10. 8. 2019)

Atrium

Fraser Brocklehurst žije a tvoří v Česku od roku 1998. Pro svoji výstavu v Moravské galerii zvolil cyklus obrazů tvořený na nenapnutých textiliích, případně na rozměrných, nenapnutých papírech. Nejrůznějšími druhy barev zachycuje a variuje témata, která se u něj často vracejí. Jeho způsob malby je do značné míry expresivní, volnými tahy štětce vytváří záznamy situací a v tlumenější barevnosti předkládá divákovi varianty svého pohledu na realitu.

Kurátor výstavy: Richard Adam

CENA JINDŘICHA CHALUPECKÉHO: FINÁLE 2019

(26. 9. 2019 – 19. 1. 2020)

Hlavní výstavní prostor

Z podnětu dramatika, spisovatele a bývalého českého prezidenta Václava Havla, výtvarníka Theodora Pištěka a básníka a výtvarníka Jiřího Koláře byla v roce 1990 založena výroční cena udělovaná mladým českým umělcům do 35 let. Nese jméno předního českého kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filosofa Jindřicha Chalupeckého. Cena je udělována za mimořádně výraznou uměleckou tvorbu v oboru výtvarného umění. Je určena nastupující generaci umělců, jejichž dílo má potenciál získat uznání v kontextu české i mezinárodní umělecké scény a ztělesňuje po obsahové a formální stránce výjimečný postoj. V Pražákově paláci se představí nová pětice finalistů.

Kurátor výstavy: Tereza Jindrová, Ondřej Chrobák

PORTRÉTY RICHARDA ADAMA

26. 9. 2019 – 20. 1. 2020

Atrium

Výstava představí portréty Richarda Adama očima umělců, se kterými spolupracoval.

Při této příležitosti bude vydána publikace, ve které Richard Adam líčí příběhy umělců, s nimiž se v životě setkal.

Místodržitelský palác

Moravské náměstí 1A

JOSEF ŠÍMA: CESTA K VYSOKÉ HŘE

(do 24. 2. 2019)

Hlavní výstavní prostor

Josef Šíma je zásadním představitelem evropského moderního malířství. Výstava v Místodržitelském paláci připomíná Šímovu uměleckou dráhu od počátků v Brně, kdy se v jeho tvorbě projevovala fascinace moderními technologiemi, až po okamžik zakořenění mezi umělci pařížské avantgardy, které se potvrdilo jeho působením v umělecké skupině Le Grand Jeu (Vysoká hra). Setkání s mladými básníky v čele s René Daumalem a Rogerem Gilbertem-Lecomtem přineslo zásadní obrat v Šímově tvorbě. Společně s dalšími básníky a umělci založili skupinu, kterou charakterizovala kritika evropské racionální civilizace, inspirace indickou filozofií, kabalistickými texty, okultismem či myšlením tzv. přírodních národů. Šímovy obrazy krajin, ostrovů, mraků, torz v krajině a mytických výjevů jsou na výstavě hojně zastoupeny, stejně jako obrazy, kresby a fotografie jeho druhů, především Maurice Henryho a Artüra Harfauxe. Většina z nich je zapůjčena z francouzských sbírek a ze sbírek Národní galerie Praha, kam se výstava přesune na jaře tohoto roku.

Kurátoři výstavy: Petr Ingerle, Anna Pravdová

100 LET MASARYKOVY UNIVERZITY

Hlavní výstavní prostor

(17. 5. – 30. 9. 2019)

Ke stému výročí svého založení pořádá Masarykova univerzita ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně výstavu 100 let Masarykovy univerzity. Výstava zachycuje vývoj druhé nejstarší univerzity na českém území, postihuje pestrost vyučovaných oborů i život a přínos významných osobností. Svým obsahem se obrací ke všem svým absolventům, ale také současným studentům či zájemcům o studium.

Kurátoři: Ondřej Chrobák, Ondřej Dostál

OTEVŘENÍ 1. ETAPY REKONSTRUOVANÉ EXPOZICE

PODZIM 2019

1. patro

V Místodržitelském paláci připravuje Moravská galerie také novou dlouhodobou výstavu. Jedná se o náročný projekt, jehož podoba bude vznikat postupně v průběhu následujících tří let. První část, věnovanou umění kolem roku 1900, otevře galerie na podzim roku 2019. Expozice se bude zabývat uměleckým vztahem Brna a Vídně, její součástí budou oddíly věnované secesi, folklorismu a historismu. Doplní ji zrcadlová instalace od současných designérů, místnost věnovaná vzdělávacím aktivitám a ochutnávka staršího, konkrétně barokního umění. To bude společně se středověkem představeno ve druhé fázi, jejíž dokončení je plánováno na rok 2021. Cílem Moravské galerie je upravit expozici tak, aby vytvářela ucelenější obraz o fungování umění v jednotlivých epochách. Po celá dlouhá století totiž byly otázky autorství, okolností a důvodů vzniku díla chápány zcela jinak než dnes. Expozice bude kombinovat ukázky umění i uměleckého řemesla a zároveň hledat paralely v jejich vzájemném vztahu. Důraz přitom bude kladen na lokální kontext a představení Brna jako uměleckého centra mezi Prahou a Vídní.

Kurátoři: Ondřej Chrobák, Petr Tomášek, Zdeněk Kazlepka

Uměleckoprůmyslové muzeum

Husova 14

JIŘÍ KUHNERT: SKETCH THE DREAM

(do 27. ledna)

Hlavní výstavní prostor

Když byl v roce 1977 na Ženevském autosalonu představen vůz Porsche 928, málokdo si v tehdejším Československu tento inovativní model spojoval také se jménem brněnského konstruktéra Jiřího Kuhnerta. Jiří Kuhnert se po své emigraci v roce 1968 dostal s přičiněním šťastných okolností do týmu šéfdesignéra automobilky Porsche Anatolije Lapina a měl tak možnost uplatnit svůj umělecký talent a podepsat se na finálním tvarování legendárního modelu. Výstava připomíná tuto skutečnost české veřejnosti a představuje Jiřího Kuhnerta prostřednictvím designerských skic.

Kurátoři výstavy: Rostislav Koryčánek, Michal Froněk

PO VÝSTAVĚ JIŘÍHO KUHNERTA BUDE UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉ MUZEUM Z DŮVODU REKONSTRUKCE UZAVŘENO. PRO NÁVŠTĚVNÍKY SE BUDE PŘIPRAVOVAT NOVÁ, ATRAKTIVNĚJŠÍ EXPOZICE VĚNOVANÁ VÝVOJI ČESKOSLOVENSKÉHO DESIGNU. ZNOVUOTEVŘENÍ UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉHO MUZEA JE NAPLÁNOVÁNO NA PODZIM 2020.

Jurkovičova vila

Jana Nečase 2

V KŮŽI DUŠANA JURKOVIČE

(do 21. 4. 2019)

Introspekce Jukovičovy vily podle A1 architects.

Na architektonické práci ateliéru A1 architects je dobře viditelné, že jejich zájmem je postihnout široké spektrum toho, co souvisí s potřebou člověka obývat prostor. Jejich přístup zahrnuje i jakousi terapeutickou roli, ve které svým klientům odkrývají danosti psychologie bydlení. A1 architect s tímto expertním nastavením zkoumá prostor Jurkovičovy vily, aby odhalili doposud nezdůrazněné skutečnosti, které přibližují lidský rozměr Dušana Jurkoviče a dokládají modernost jeho myšlení a práce. Tato introspekce je motivována také 150. výročím narození Dušana Jurkoviče.

Kurátor výstavy: Rostislav Koryčánek

Rodný dům Josefa Hoffmanna

Náměstí Svobody 263, Brtnice

OTTO PRUTSCHER

(od 18. 5. 2019)

Výstava v Rodném domu Josefa Hoffmanna poukazuje na provázanost a konzistenci vídeňské umělecké scény, která se formovala na konci 19. století kolem Wiener Secession

a popisuje vztah mezi učitelem Josefem Hoffmannem a jeho žákem Otto Prutscherem. Patřil k nejbližším Hoffmannovým spolupracovníkům a jedním z kmenových designérů Wiener Werkstätte. Pracoval také jako architekt a některé jeho stavby se nachází i na našem území (Krnov, Ústí nad Labem).

Kurátoři výstavy: Rostislav Koryčánek, Rainald Franz