Moravskou galerii loni navštívilo přes 131.000 lidí, nejvíc jich přišlo na výstavu Paneland

8. 1. 2019ČTK Infoservis

Moravskou galerii loni navštívilo přes 131.000 lidí, nejvíc lákala výstava Paneland o československých sídlištích a jejich odrazu v současném umění. Oproti předcházejícímu roku, kdy přišlo asi 140.000 lidí, návštěvnost mírně klesla, jde však o důsledek uzavření stálých expozic v Místodržitelském paláci a Uměleckoprůmyslovém muzeu, které čeká obnova. Údaje dnes ČTK poskytla mluvčí muzea umění Michaela Paučo.

Výstavu Paneland: Největší československý experiment si prohlédlo 26.979 lidí. Druhou nejnavštěvovanější akcí byla expozice Mezinárodního bienále grafického designu, poprvé soustředěná do jedné budovy. Vidělo ji 12.120 lidí.

Rok 2019 bude v galerii ve znamení proměn. "Právě teď vstupujeme do nového období - realizujeme velké množství změn, na které jsme se dlouho připravovali. Jde o modernizaci Uměleckoprůmyslového muzea, novou stálou expozici designu, expozici starého a užitého umění a zviditelnění Rodného domu Josefa Hoffmanna," uvedl ředitel galerie Jan Press.

Uměleckoprůmyslové muzeum bude po ukončení dočasné výstavy Jiří Kuhnert: Sketch the Dream na rok a půl zcela uzavřené. Otevře se patrně na podzim roku 2020 s novou stálou expozicí designu a dočasnou výstavou předního českého designéra Jiřího Pelcla. Už na podzim letošního roku bude přístupná první část obnovené expozice umění 19. století v Místodržitelském paláci. Druhá etapa proměny stálé expozice starého umění skončí patrně v roce 2021.

"Systematicky rozšiřujeme naše silné stránky - pracujeme na (knižní) edici Junior, daří se nám oslovovat širší veřejnost, což souvisí také s nárůstem platících návštěvníků. Důležitým cílem je samozřejmě také získávání prostředků na provoz a akvizice," uvedl Press.

V Pražákově paláci letos bude od dubna do srpna výstava z díla Vladimíra Boudníka, poté od září finálová výstava Chalupeckého ceny. Místodržitelský palác nabídne výstavu 100 let Masarykovy univerzity.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK