Hrad vystaví do konce února nově zakoupená díla Kamila Lhotáka

8. 1. 2019ČTK Infoservis

V Obrazárně Pražského hradu budou ode dneška do 28. února vystaveny dva obrazy Kamila Lhotáka, které Hrad koncem loňského roku zakoupil do svých sbírek. Obě díla pořízená za 11 milionů korun budou moci návštěvníci vidět spolu se čtyřmi obrazy, které hradní sbírky obohatily za Tomáše Garrigua Masaryka. Nákupem Lhotákových děl chce Pražský hrad obnovit tradici doplňování uměleckých sbírek.

Lhotákovy obrazy Dva balony z roku 1939 a Krajina oživená stroji z roku 1944 budou po vystavení v Obrazárně Pražského hradu umístěny v pracovnách prezidenta na Pražském hradě a na zámku v Lánech.

Během výstavy Lhotákových obrazů bude plné a rodinné vstupné do Obrazárny, kde je trvale vystaveno na sto obrazů, sníženo na polovinu. Vstupenka tedy bude stát 50 korun a rodinné vstupné bude za 100 korun. Otevřeno je denně od 09:00 do 16:00.

Tradice budování uměleckých sbírek na Pražském hradě začala u prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a pokračovala v různé míře i za dalších hlav státu. Díla zakoupená v první polovině 20. století prezentovala nedávno skončená výstava Tož to kupte! a ukazovala umělecký vkus také prezidentů Edvarda Beneše, Emila Háchy a Klementa Gottwalda.

Název přehlídky Tož to kupte! je Masarykovým výrokem, kterým schválil nákup cyklu akvarelů od Josefa Mánesa. Prezident si liboval právě v českém umění 19. století, nejraději měl krajiny a historická plátna. Beneš pak nakupoval moderní umění včetně prací Františka Kupky; ty ovšem byly z Hradu v 50. letech odstraněny jako ideologicky nevyhovující umění.

Na nynější nákup děl Kamila Lhotáka Správa Pražského hradu vynaložila 10,7 milionu korun, výdaj pokryla z příjmů z turistického ruchu. Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu předpokládají, že budou v akvizicích výtvarného umění pokračovat.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK