TZ: Martin Opl

Martin Opl / Theatre of nothing / Art Space NOV / Pardubice / 11. 1. 2019 - 23. 2. 2019

Art Space NOV v roce 2019 pokračuje v představování mladé a zajímavé generace umělců, kteří zacházejí neobyčejně s daným prostorem. Během roku nás čekají výstavy velmi rozdílných sochařů, budeme si povídat o měkkosti i o létání, čeká nás padesáté výročí pardubického Artchema a na závěr spolupráce s matadorem kolážové tvorby, Martinem Doškem. V lednu přichází Martin Opl s tématem kosmu a našeho poznání věcí, jež nás přesahují. Student ateliéru skla z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze představí svou současnou sadu objektů a sérii otázek na téma fenomenologie, zjevování skutečnosti. Jeho otázky jsou základní, zásadní a kruciální: Co je přítomnost? Co je vesmír? Proč je tady inteligentní život? Je vesmír podřízen inteligentnímu životu? K hledání odpovědí prozkoumává světlo a tmu, používá čočky, polarizované světlo, čirý plast, na němž světlo odhaluje své skutečné tvary, používá promítací plátna, světlo svítící skrze digitální fotografie, obrazovky a displaye a všechny technické přístroje, které existují nebo které dokáže sestrojit. Svými zásahy Martin Opl proměňuje výstavní prostor a následně naše vnímání světa, tak jak to činí účastníci významné podzimní výstavy Space Shifters (Měniči prostoru) v londýnské Hayward Gallery na Southbanku, Robert Irwin, A.V.Janssen etc. Už jsme se s Martinem Oplem jednou setkali na sympoziu Umění a Odpad II v roce 2016 ještě jako se studentem sklářského ateliéru Ilji Bílka z Ústí nad Labem, kde jeho objekty patřily k nejobdivovanějším.

Martin Opl ke své výstavě napsal velmi zajímavý text, který zde uvádíme kurzívou v plném znění:

Proč je něco a ne nic? Jak prohlásil Heidegger, je ta “nejdalekosáhlejší” a “nejhlubší” otázka ze všech.

Je ale skutečná?, může se inteligentní bytost jakou je člověk, dobrat toho proč je něco? Existuje něco jako kauzální vysvětlení, důvod, nebo empirické poznání jedince? Je vše zastřeno nerozluštitelným tajemstvím? A přesto toto všechno - tak velkolepé a zároveň jednoduché, elegantní, mrazící v zádech...

Představení ničeho se se svou pompézní otázkou odehrává v prostorách gotického sklepení galerie Art Space NOV. Samotný prostor je velmi specifický. Na podzemní prostory můžeme nahlížet jako na analogii jistého trendu “pobytu ve tmě”, kdy se zúčastněná osoba v prostředí naprosté tmy snaží dobrat svého smyslu bytí. Také, a především ale jako prostoru odtrženého od vnějšího okolí a jeho vlivů, Platónovské jeskyně, ve které jsme všichni vězni a jež představuje jen zkreslenou realitu. Konec konců, většina disciplín myšlení kladoucích si otázku “Proč je něco spíše než nic”, od metafyziky přes teologii až k matematice, astrofyzice nebo kvantové mechanice, se přibližuje onomu světu Platónských idejí. Je tedy podle všeho realita jen iluzivním stínem našich myslí, fenoménem, ideou, a za pomyslnou “oponou” kosmické manéže pouhá myšlenka, informace, světlo, jež dává vyvstat iluzi hmoty z ničeho?

Svou teatrálností je “něco” velkolepou vesmírnou divadelní hrou. Necháváme se unášet dějstvím a každý její akt ovlivňuje naše myšlení a jednání. Tím se pak sami podílíme na průběhu tohoto představení.

Výstavní prostor se stává jevištěm - nedílnou součástí díla, kterou je bezpochyby i sám návštěvník - vědomé “já” jako herec i divák, pozorovatel, který je spolupachatelem představení. V krajině informací, subjektivních pocitů, myšlenek a vjemů, se za pomoci jednoduchých principů světla a stínu, struktury hmoty nebo času, dostáváme k podstatám věcí. Rozpomínáme se. Odkrýváme neviditelné a poznáváme hranice nekonečna, ničím tvoříme vše...  

Martin Opl (1992) se narodil ve Slaném, absolvoval SUPŠ sklářskou v Kamenickém Šenově, Fakultu umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a nyní studuje v ateliéru skla na Uměleckoprůmyslové škole v Praze.