Florentská galerie Uffizi žádá návrat obrazu ukradeného nacisty

1. 1. 2019ČTK Infoservis

Galerie umění Uffizi ve Florencii vyzvala Německo, aby vrátilo Itálii obraz, který podle ní ukradli němečtí vojáci během druhé světové války. Ředitel galerie Eike Schmidt tvrdí, že olejomalbu holandského mistra Jana van Huysuma má nyní jistá německá rodina, která se díla navzdory opakovaným žádostem odmítá vzdát. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Podle Schmidta odvezli obraz s názvem Květinová váza z Itálie vojáci wehrmachtu v roce 1944. Olejomalba z 18. století byla desítky let považována za ztracenou a objevila se znovu až v 90. letech minulého století.

Podle ředitele galerie Uffizi se od té doby pokusilo několik zprostředkovatelů dojednat vrácení obrazu, vždy ale požadovali vyplacení "odstupného" současným držitelům. Takový požadavek označil Schmidt za "absurdní". Obraz je podle něj majetkem italského státu, a není tak možné s ním obchodovat.

"Německo má morální povinnost vrátit toto dílo našemu muzeu," řekl Schmidt, který je sám německým občanem. Kauza podle něj přispívá k tomu, že "rány druhé světové války a nacistického teroru se stále nezahojily".

Kdo má zátiší slavného holandského mistra v současnosti v držení a jak se k němu dostal, galerie Uffizi nezveřejnila.

Květinová váza byla ve Florencii poprvé vystavena v roce 1824 poté, co ji zakoupil toskánský velkovévoda Leopold II. Do paláce Pitti, kde bylo zátiší původně k vidění, se prozatím vrátilo alespoň symbolicky: ředitel Schmidt na zeď pověsil černobílou fotografii obrazu s popiskem v italštině, angličtině a němčině, který návštěníky informuje, že dílo bylo ukradeno.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK