Výstavy v příštím roce připomenou rok 1989 i Jana Palacha

29. 12. 2018ČTK Infoservis

Výstavní projekty českých muzejních a galerijních institucí budou v příštím roce reflektovat také 30. výročí sametové revoluce nebo 50. výročí burcujícího činu Jana Palacha a jeho smrti. Připravené jsou ale i výstavy českých i zahraničních umělců, třeba Vladimíra Boudníka, Josefa Bolfa, Aleše Najbrta, Alberta Giacomettiho nebo francouzských impresionistů. ČTK to zjistila u jednotlivých institucí.

Od 19. ledna, tedy výročního dne úmrtí Palacha na následky popálenin, kdy se na protest proti rezignaci společnosti na důsledky okupace země sám zapálil na Václavském náměstí v Praze, začne výstava v Muzeu Kampa. Představí díla, která reagovala na smrt jeho i Jana Zajíce, který Palacha následoval v den 21. výročí komunistického puče v únoru 1948. Výstava má ukázat, že, i když se snažila totalitní moc památku na Jana Palacha potlačit, ve vědomí společnosti zůstávala stále živá.

Muzeum Kampa v příštím roce připraví také výstavy sochaře Jiřího Seiferta, skupiny Rafani nebo výtvarníka Vladislava Mirvalda.

Národní galerie představí v krátkodobých výstavách významné osobnosti českého i světového umění Josefa Šímu, Stanislava Suchardu, Václava Hollara, Milana Grygara, Stanislava Kolíbala, Josefa Bolfa, Alberta Giacomettiho a francouzské impresionisty. Do vzdálenější historie se NG vrátí prostřednictvím výstavy Sasko-Čechy, která se věnuje dvěma tisíciletím vztahů sousedních kulturních regionů. Pád komunistického režimu připomene fotografická výstava Havel na Hrad!

Galerie hlavního města Prahy k výročí roku 1989 připravila výstavu Karafiát a samet, která přiblíží dvě místa a revoluce, tu portugalskou z roku 1974, které se říká karafiátová, a tu v Československu. Připomene také umělce Bedřicha Dlouhého a skupinu Devětsil.

Muzeum umění Olomouc připomene listopad 1989 v tomto městě výstavou dobových fotografií a dokumentů od autorů Vladislava Galgonka, Petra Zatloukala, Jindřicha Štreita či Luďka Peřiny. Jaro zahájí Muzeum umění výstavou děl výtvarníka Václava Cíglera. Představí komplexně Cíglerovu kresbu, včetně jeho básní a návrhů skleněných děl.

Západočeská galerie v Plzni připravuje jako příběh porevoluční transformace výstavu grafika Aleše Najbrta. Počet, trvanlivost a masový zásah Najbrtových realizací a jeho dlouhodobá prominentní pozice tvůrce hlavního vizuálního proudu z něj podle autorů výstavy činí designéra doby.

Pražská Galerie Rudolfinum za svou výstavu roku 2019 označuje projekt A Cool Breeze. Hlavním tématem výstavy s účastí mezinárodních umělců je nové pojetí klasického sochařského námětu figury, který je stále častěji zpracováván neobvyklým postupem a za použití netradičních materiálů. Rudolfinum představí také amerického umělce Arthura Jafu, který ve svém filmovém díle pomocí současných snímků a nalezených záběrů syntetizuje pohled na americkou historii života černošské komunity.

Správa Pražského hradu připravila výstavu 100 let česko-slovenské koruny. Seznámí návštěvníky s vývojem československých a českých platidel, bankovek, státovek a mincí. Půjčí je Česká národní banka a budou poprvé v takovém rozsahu prezentovány veřejnosti.

Hrad chystá také výstavu slovinského impresionismu, výstavu věnovanou 600. výročí úmrtí českého a římského krále Václava IV. a výstavu Portrét v Čechách pohledem dvou století zahrnující dvě stovky ukázek klasické malířské disciplíny počínaje Josefem Mánesem a konče současnými díly zejména členů spolku Mánes, který se na výstavě podílí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK