Plzeň podpoří finančně rezidenční pobyty umělců

19. 12. 2018ČTK Infoservis

Plzeň v příštím roce podpoří částkou 300.000 korun zahraniční umělce, kteří budou v příštím roce tvořit svá díla při pobytu ve městě. Může jít o literární, výtvarnou, hudební, divadelní, taneční či designovou tvorbu. Dotace bude město přidělovat prostřednictvím spolků či sdružení, které o podporu na konkrétní projekt zažádají. Na jednu rezidenci město vyplatí maximálně 50.000 korun, žádost o dotaci musejí žadatelé podat na magistrát do 25. ledna 2019.

ČTK to řekla primátorova náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková (ANO).

Přednost budou mít umělci, kteří budou svá díla realizovat v různých prostorách v centru. Hlavní myšlenkou uměleckých rezidencí je totiž následná prezentace umění a kultury ve veřejném prostoru. S podporou uměleckých rezidencí a se stipendii pro umělce počítá i městský program rozvoje kultury na léta 2009 až 2019. "Snahou je přilákat do města nové tvůrce, know-how, myšlenky a nápady. Tato podpora je zaměřena na umělce z České republiky i ze zahraničí," doplnila Bartáková.

Podle vedoucí magistrátního odboru kultury Květuše Sokolové jsou rezidenční pobyty umělců zcela běžnou záležitostí. Plzeň se už druhým rokem připojuje k celosvětové praxi. "Ročně se koná okolo tisíce programů ve více než 50 zemích světa," řekla Sokolová.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK