TZ: Cena Jindřicha Chalupeckého 2018 vrcholí. Jméno laureáta bude vyhlášeno na slavnostním ceremoniálu v pondělí 17. prosince

14. 12. 2018Artalk Infoservis

Cena Jindřicha Chalupeckého 2018 vrcholí. Jméno laureáta bude vyhlášeno na slavnostním ceremoniálu v pondělí 17. prosince / Praha / 14. 12. 2018

Již za několik dní bude znám laureát či laureátka 29. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jméno nového nositele nejprestižnějšího českého ocenění pro mladé umělce do 35 let bude vyhlášeno v pondělí 17. prosince na slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční od 20:00 ve Studiu Hrdinů. Ceremoniál v režii Tomáše Luňáka bude v přímém přenosu vysílat na kanále ČT Art hlavní mediální partner Ceny Jindřicha Chalupeckého Česká televize. Slavnostním vyhlášením lauráta vyvrcholí Jury Weekend, třídenní akce, v jejíž rámci se uskuteční bohatý program pro veřejnost, včetně živých akcí tří finalistů.

Performance Lukáše Hofmanna a Kateřiny Olivové, průvod Adély Součkové

V rámci programu Jury Weekendu budou k vidění živé akce, které tři z pěti finalistů zařadili do své prezentace v rámci letošní edice Ceny Jindřicha Chalupeckého. V sobotu 15. prosince se od 16:00 uskuteční performance Lukáš Hofmanna Sospiri, která zaktivizuje prostředí v korzu Národní galerie. Nedělní program zahájí v 13:00 performance Kateřiny Olivové. V 15:00 pak od Veletržního paláce k ostrovu Štvanice vyrazí tematický průvod v režii Adély Součkové. Sraz do průvodu je v 14:45. V pondělí 17. prosince se od 17:30 uskuteční komentovaná prohlídka výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého 2018. Zájemce výstavou provede pětice finalistů a kurátorka Tereza Jindrová.

Ceremoniál v režii Tomáše Luňáka

Režisérem letošního ceremoniálu je stejně jako v loňském roce držitel Českého lva a ceny European Film Award Tomáš Luňák. Diváky večerem provede ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová a členka správní rady Společnosti Jindřicha Chalupeckého Charlotta Kotíková. Součástí slavnostního ceremoniálu bude promítání krátkého dokumentárního snímku, ve kterém vystupuje pětice finalistů a kurátorka výstavy CJCH 2018 Tereza Jindrová.

Laureáta vybere sedmičlenná porota

Pětici nominovaných letos tvoří patří Alžběta Bačíková, Lukáš Hofmann, Tomáš Kajánek, Kateřina Olivová a Adéla Součková. Jména finalistů byla vyhlášena již v lednu letošního roku, aby mladí umělci měli dostatek času na přípravu svých děl pro výstavu Cena Jindřicha Chalupeckého 2018, která se v Národní Galerii Praha koná od 14. listopadu do 6. ledna. Laureáta vybere sedmičlenná porota složená z představitelek a představitelů mezinárodních uměleckých institucí. Zasednou v ní Vjera Borozan, ředitelka Artyčok TV, Lenka Klodová, umělkyně a vedoucí Ateliéru tělového designu FaVU VUT v Brně, Vasif Kortun, nezávislý kurátor a bývalý ředitel SALT v Istanbulu, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, ředitel SAVVY Contemporary v Berlíně, Michal Novotný, ředitel Centra pro současné umění Futura v Praze a Laurel Ptak, ředitelka Art in General v New Yorku. Zdenka Badovinac, ředitelka Moderna galerija v Lublani, se zasedání poroty v tomto roce bohužel ze zdravotních důvodů nezúčastní.

JURY WEEKEND CJCH 2018

Sobota 15.12.

16:00 – 18:00 Sospiri – performance Lukáše Hofmanna

15. prosince se odehraje dvouhodinová performance, která zaktivuje prostředí v Korzu Národní galerie. Drobné šoky zelektrizují atmosféru, až se začne svíjet a rozpínat do rozsáhlého prostoru Studia Hrdinů. Tento časový prvek vytvořil Lukáš Hofmann, zástupce twink-průmyslového komplexu, jako druhou část svého projektu pro Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Neděle 16.12.

13:00 – 13:30 Performance Kateřiny Olivové

Součástí prezentace  Kateřiny Olivové v letošní edici Ceny Jindřicha Chalupeckého je kromě instalace v prostoru Korza Veletržního paláce Národní galerie Praha v rámci společné výstavy všech finalistů také performance, která proběhne v prostoru výstavy již tuto neděli.

14:45 – 16:30 Průvod Adély Součkové

Součástí prezentace Adély Součkové v letošní edici Ceny Jindřicha Chalupeckého je kromě instalace v prostoru Korza Veletržního paláce Národní galerie Praha v rámci společné výstavy všech finalistů také tematický průvod, který se uskuteční v neděli 16. prosince.

Průvod, který vyjde cca v 15 hodin od Veletržního paláce, dojde až na ostrov Štvanice.

Pondělí 17.12.

17:30 – 18:30 Komentovaná prohlídka

Komentovaná prohlídka výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého 2018 s kurátorkou Terezou Jindrovou a finalisty Alžbětou Bačíkovou, Lukášem Hofmannem, Tomášem Kajánkem, Kateřinou Olivovou a Adélou Součkovou.

20:00 – 22:00 Ceremoniál

Slavnostní vyhlášení laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého 2018 a vítěze Divácké ceny.

Kapacita Studia Hrdinů je omezená, proto je v případě zájmu o účast na Ceremoniálu nutná registrace předem do 14.12. na emailové adrese info@sjch.cz.