TZ: V galerii Černá labuť vzdávají poctu Andy Warholovi

V galerii Černá labuť vzdávají poctu Andy Warholovi / Art & Event Gallery Černá labuť / Praha / 4. 12. 2018

Galerie Černá labuť je od včerejšího dne poslední zastávkou putovní výstavy Factory tour vzdávající poctu Andy Warholovi. Několik desítek českých a slovenských výtvarníků vzdalo hold jedné z nejvýraznějších osobností nejen výtvarného umění, ale celé kulturní historie minulého století. Mezi autory několika generací, kteří na výstavu přispěli buď zcela novými díly, nebo příhodnými pracemi ze svého archivu, najdeme fotografky Terezu z Davle či Sáru Saudkovou, jejich kolegu Rudo Prekopa, svými díly přispěli Jaromír 99, Pasta Oner, MUSA, Milan Cais, David Cajthaml, Honza Homola a řada dalších.

Cílem projektu je upozornit nejenom na výtvarnou tvorbu Andyho Warhola, ale především na komplexní vliv, který měl rodák z Pittsburghu, jehož rodinné kořeny sahají až do východoslovenských Medzilaborců, i na naší uměleckou kulturu – výtvarnou, filmovou i hudební. „Výstava je věnovaná letošním 90. narozeninám Andyho Warhola, protože pro příznivce pop-artu Andy nikdy neumřel, ale odešel do supermarketu a už se nevrátil,“ komentuje stylově svůj záměr kurátor Miroslav Houška a dodává: „Musím s potěšením konstatovat, že nikdo z oslovených tvůrců svou účast neodmítl.”

Factory Tour 2018, pocta Andy Warholovi, je v Černé labuti k vidění od 4. prosince do konce ledna vždy o víkendech mezi 14 a 18 hodinou,  od 22. prosince 2018 do 2. ledna 2019 bude galerie uzavřena.

Galerie se nachází v osmém patře budovy Na Poříčí 25 a kromě výstavního programu nabízí i stylové pohoštění a unikátní výhled na Prahu. Více informací na www.cernalabut.cz.

Vystavení autoři:

Tereza z Davle / Sára Saudková / Joska Skalník / Milan Cais / Marascaud / Honza Homola / Jaromir 99 / Paul Pulszartti / Roman Franta / Adam Jílek / Pasta Oner / Rudo Prekop / MUSA / Zdeněk Šorf / Tomáš Kuthan /David Cajthaml / MICL / Adam Konečný / Markéta Urbanová / Lukáš Miffek / Dan Trantina / Martin Krajc / Jaroslav Valečka / Jiri Hauschka / Martina Chloupa / Jaroslav Schejbal

Andy Warhol se narodil 6. srpna 1928 v Pittsburghu, jeho rodiče, Rusíni z vesničky Miková u Medzilaborců, přijeli do USA v jedné z mohutných přistěhovaleckých vln. Šlo zřejmě o posledního umělce renesančního formátu, který pozitivně ovlivnil kulturu 60. let minulého století. Byl nejenom skvělý výtvarník, ale také režisér filmů, hudební producent a zakladatel a provozovatel FACTORY, prostoru, kde se od šedesátých let scházely největší osobnosti kulturního života v New Yorku. Svoji tvorbou ovlivnil snad všechny nejvýznamnější umělce v 60. a 70. letech. Je považován za zakladatele pop artu, spolupracoval také se skupinou Velvet Underground.

Art & Event Gallery v osmém patře domu Černá labuť nabízí své prostory zajímavým autorským a profilovým výstavám, prezentacím umělců i konceptuálním artovým projektům, ale také firemním eventům nebo soukromým akcím, diskusním setkáním, konferencím a seminářům. Ke všem těmto aktivitám je galerie vybavena kvalitním technickým zázemím a umí poskytnout i špičkový catering. Za projektem nové prodejní galerie v centru Prahy stojí Ondřej Škarka, mimo jiné pořadatel sochařského festivalu Sculpture Line, a paní Danuše Siering, majitelka domu Černá labuť.

Na adrese Na Poříčí 25 stával od konce 19. století na místě dnešní moderní stavby menší dvoupatrový domek, kde se nacházelo v přízemí řeznictví, restaurace i byty. Ve 20. a 30. letech dvacátého století se stal dům střediskem spolkového života, sídlo zde měla řada cechů, společenských spolků a korporací. Po roce 1945 zde pražská Židovská obec zřídila košer jídelnu a stavebními úpravami ve dvorním traktu vznikl divadelní sál, který sloužil kabaretu. V 50. letech zde mělo zázemí divadlo E. F. Buriana, které sídlilo naproti. Po listopadu 1989 se zchátralý dům v restituci vrátil původním majitelům a ti jej v 90. letech prodali současným vlastníkům. Starý dům byl následně zbourán a na jeho místě byla postavena v roce 1998 nová moderní budova. Název Černá labuť odkazuje k sousední budově – obchodnímu domu Bílá labuť. V 8. patře Černé labutě začal v roce 1999 fungovat umělecký prostor Galerie Černá labuť. V přízemí a v 1. patře nyní vzniklo jedinečné gastronomické centrum.