TZ: Johana Němečková, Barbora Vildová

Johana Němečková, Barbora Vildová / Óda / kurátorka: Tereza Škvárová / Galerie NIKA / Praha / 6. 12. 2018 - 6. 1. 2019

Projekt Óda ve své tvorbě čerpá z tradic, ve kterých svým přístupem znovu nalézá aktuálnější význam a formu, která je pro dnešního spotřebitele přijatelná. Reaguje tím na globalizaci všeho kolem nás, smazávání sebemenší diverzity, a to i v rámci prostoru, ve kterém žijeme. Touha vymanit se bezduché útulnosti našich "Ikea pokojíčků" vede autorky k hledání principů, které formovaly a doprovázely naši lokální minulost, přežily války i revoluce za naši samostatnost a nakonec podlehly naší touze po tom být světoví. Instalace je tak vánočním přáním projektu Óda, ale stejně tak i jeho manifestem.

Óda je společný projekt Johany Němečkové a Barbory Vildové z Alles gute studio, ve kterém se namísto dohánění nejnovějších trendů naopak otáčí zpět, a pomalu se navrací k tomu, co už tu dříve bylo. Hledají staré a často i zapomenuté tradice, krásné dílny a opravdové mistry svého řemesla. Nalézají tak ověřené principy starých forem a s rozvahou je přibližují současné estetice, aby je navrátily tam, kam vždycky patřily, tedy do domácností. Především se snaží, aby tyto tradice neupadly v zapomnění.

V rámci projektu Óda vznikla ucelená kolekce zahrnující autorský modrotisk ve spolupráci s dílnou ve Strážnici na Moravě, soubor porcelánového nádobí, které využívá techniku ručně malovaného chodského porcelánu a soubor jasanového nábytku. Nejnovějším produktem jsou pak broušené vázy s abstrahovanými motivy lučního kvítí od Beaty Alexové z květinářství Plevel.

Johana Němečková a Barbora Vildová se setkaly na UMPRUM v Ateliéru designu nábytku a interiéru, kde Johana absolvovala magisterské studium a momentálně je na pracovní stáži v londýnském studiu Barber&Osgerby. Bára letos obhájila svou bakalářskou práci a pracuje ve studiu Petra Háka. Obě se zaměřují na výstavní instalace, interiérový, ale i produktový či nábytkový design.

O Galerii NIKA

NIKA je studentský výstavní nonstop prostor UMPRUM, který expanduje do veřejného prostoru a usiluje tak oslovit široké publikum. Galerie nabízí studentům možnost realizovat nové, site-specific výstavní projekty i prezentovat práce již vzniklé. V roce 2018 jsou kurátorkami galerie Klára Hudáková a Tereza Škvárová.

O Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze byla založena v roce 1885. Po celou dobu své existence se řadí mezi nejkvalitnější vzdělávací instituce v zemi. Důkazem je množství úspěšných absolventů, kteří patří mezi respektované odborníky s prestiží přesahující hranice České republiky. Škola se dělí na katedry architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a katedru teorie a dějin umění. Jednotlivé katedry se dále člení na ateliéry dle své odborné specializace, vedené uznávanými osobnostmi české umělecké scény. Dvakrát do roku je škola otevřena veřejnosti při prezentacích studentských prací “Artsemestr“. Každoročně pořádá více než 15 výstavních akcí, z toho polovinu v zahraničí. Pražská UMPRUM, jako jediná východoevropská škola, figuruje v indexech prestižních evropských a světových uměleckých učilišť.