Tématem letošního PAFu je Lapsus a nejrůznější podoby zkratů, zádrhelů či mezer

3. 12. 2018ČTK Infoservis

Více než 80 programových bloků na 14 místech Olomouce nabídne letos Přehlídka filmové animace a současného umění PAF Olomouc. Průřez aktuálním zahraničním i českým audiovizuálním uměním představí divákům tento týden od středy do neděle. Tématem letošního ročníku je Lapsus a nejrůznější podoby zkratů, zádrhelů či mezer. Přehlídka má ve městě dlouholetou tradici, letos se uskuteční již posedmnácté. ČTK o tom informoval její mluvčí Max Dvořák.

"Řada filmů a audiovizuálních projektů je uvedena v ČR ve světové nebo evropské premiéře, některé vznikají přímo pro festival," uvedl za pořadatele Dvořák.

Program, kterým se prolíná téma lapsů, pořadatelé rozdělili do tří částí, ve kterých se snoubí filmové projekce, přednášky, audiovizuální performance, výstavy, koncerty a workshopy. První oblast nese název Setkání lidského s nelidským, čerpá inspiraci z nejrůznějších metamorfóz a posunů, druhá Konstelace zkratu sleduje lapsy ve smyslu diváckého očekávání a vkusu. Třetí část nese název Unfilm. "Nabízí povědomé a známé obrazy, místa a situace v děsivě cizorodém či mrazivě překvapivém světle," popsal hlavní kurátor festivalu Martin Mazanec.

Do Olomouce dorazí představit svou tvorbu například kultovní filmař a hudebník Jesse Kanda, jehož videa obývaná nelidskými bezobratlými bytostmi mu přinesla možnost spolupracovat například s islandskou zpěvačkou Björk. Přijede i londýnský umělec Zach Blas s projektem o konci internetu Contra Internet: Jubilee 2033. Americká umělkyně Jacky Connollyová představí na festivalu v evropské premiéře film Ariadne. "Film o trhlině mezi virtuální realitou a skutečností vznikal v herním prostředí videohry The Sims," doplnil Dvořák.

Součástí přehlídky bude i letos soutěž Jiné vize a pestrý doprovodný program včetně koncertů a výstav. Například v barokní Kapli Božího Těla bude uvedena nová performance Hydrangea, kterou připravují australská básnířka Holly Childsová a litevský producent J.G. Biberkopf. Jeden z nejvýraznějších umělců nastupující generace Adrian Altman bude mít virtuální výstavu ve studentském klubu Vertigo.

Z programu pořadatelé vyzdvihli také živé vystoupení audiovizuálního projektu Davida Střelečka a Šimona Levitnera McLaren Surface, koncert skupiny Lightning Glove či premiéru audiovizuálního projektu Slowmotiondancer, za kterým stojí Dominik Gajarský. "Zaměstnanci loutkové internetové platformy Televize Estráda pro PAF připravují mimo jiné výstavu, fotbalový zápas a DJ set," dodal mluvčí přehlídky.

Festival je celoročním vrcholením olomoucké kulturní platformy PAF. Je nejstarší přehlídkou, která se věnuje fenoménu animace v České republice. Centrum festivalu bude v Konviktu, další akce se odehrají ve zdejších klubech, galeriích, v kinu Metropol i v Muzeu umění.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK