V Salmovském paláci na Hradčanech bude otevřena nová expozice

30. 11. 2018ČTK Infoservis

Slavná jména moderního a současného umění představí nová expozice Národní galerie v Salmovském paláci na Hradčanech. Expozice instalovaná na rok se jmenuje Možnosti dialogu a chce zprostředkovat dialog mezi světovým moderním a současným uměním a prací českých umělců. Ze zahraničních tvůrců výstava ukazuje práce Mariny Abramovičové, Jeana-Michela Basquiata, Keitha Haringa či Andyho Warhola, české umění zastupují Josef Bolf, Jiří Černický, Krištof Kintera, František Skála, Kateřina Šedá či Adriena Šimotová.

Výstavu připravila Národní galerie Praha ve spolupráci se Státními uměleckými sbírkami Drážďany. Ty na jaře získaly darem sbírku Eriky a Rolfa Hoffmannových, kolekci, kterou tito berlínští sběratelé budovali od 60. let. Soubor zahrnuje umělecké postoje a proudy od desátých let 20. století do současnosti.

Spektrum asi 1200 děl sahá od kresby a malířství přes fotografii, grafiku a sochařství po filmové umění a video, od regionálních autorů až po umělce s mezinárodní působností, od neznámých po světově proslulé.

"Inspirováni titulem filmu Jana Švankmajera se na této výstavě snažíme ukázat možnosti dialogu mezi uměleckými díly různých generací, jazyků a médií. Připadá mi to tím důležitější, čím víc dnešní realita připomíná téměř surrealistický film, spojující legraci se zděšením," řekla k výstavě Erika Hoffmannová. "S potěšením dnes pokračuji v dialogu, který jsme před 50 lety s manželem započali s umělkyněmi a umělci své generace (...) Jsem zvědavá, jak se na něm budou podílet české umělkyně, umělci i publikum," doplnila.

Vedle zmíněných zahraničních autorů jsou na výstavě zastoupeni Jake & Dino Chapmanovi, Antonyho Gormley, Franka Stella, Hermann Nitsch, z domácích pak ještě Zdena Kolečková, Stanislav Kolíbal, Jan Nálevka, Ivan Pinkava, Vladimír Skrepl či Richard Stipl.

Výstava je první částí programové řady Salm Modern. NGP v ní plánuje představit expozice věnované světovému modernímu a současnému umění v kontextu prací českých umělců.

Loni na jaře NGP oznámila, že v Salmovském paláci bude od letošního června pět let hostit sbírky Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Rok po podepsání memoranda NGP uvedla, že se otevření posune a ještě později, že oba partneři přepracovali původní plán. Důvodem prý bylo to, že se nepodařilo v Salmovském paláci provést potřebné úpravy. Spolupráce se má zatím odehrávat prostřednictvím cyklu instalací jednotlivých děl z rakouské sbírky a sérií přednášek pro studenty.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK